Les Falles tindran un organisme internacional per preservar la festa

El president de la Diputació de Lleida assegura que el reconeixement posa aquests territoris "al món"

Àlvar Llobet
03 de desembre del 2015
Actualitzat a les 10:40h
Els representants polítics
Els representants polítics | Àlvar Llobet

Els representants polítics han celebrat la decisió de la UNESCO Foto: Àlvar Llobet


Satisfacció i orgull. Els representants polítics lleidatans transmetien aquest dimecres aquests dos sentiments després que la Unesco catalogués les falles dels Pirineus com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha assegurat que aquest nou segell posarà aquests territoris "al món", alhora que ha reconegut la tasca d'institucions i entitats per bastir aquesta candidatura que "ha tingut un final feliç". Reñé ha posat l'accent també en el caràcter "immaterial" de la catalogació, que "dota de sentiment la realitat de la festa".

Es crearà un organisme internacional per preservar les falles 

L'alcaldessa d'Alòs d'Isil, Sofia Isus, ha anunciat que la candidatura de les Falles, entre la qual es troba la Fia-faia de Bagà, l'única dins la demarcació de Barcelona, impulsarà a partir d'ara un organisme internacional amb l'objectiu de preservar el valor de la festa. Sobre aquesta qüestió, Isus ha apuntat que aquest dijous es farà a Andorra, en el marc de la setena edició de la Trobada Fallaire, una primera declaració d'intencions genèrica per fer visible el compromís del territori amb la festa. 

Isus ha indicat que el fet que les Falles del Pirineu siguin Patrimoni Immaterial de la Humanitat "reforça l'autoestima del Pirineu", si bé ha explicat que aquesta nova situació no ha de suposar una "massificació" de turistes durant les properes edicions d'aquesta tradició, que es celebra durant el solstici d'estiu.

El director general de Cultura Popular de la Generalitat, Lluís Puig, ha destacat per la seva banda l'esforç unitari que han fet les entitats de Catalunya, Andorra i França per tirar endavant la candidatura, i ha remarcat que amb aquest nou segell, "el de màxim nivell que es pot assolir", es pot consolidar aquesta festivitat en els nombrosos municipis que la realitzen.