Bagà i Sant Julià de Cerdanyola cremen faies per celebrar la declaració de la UNESCO

Unes 200 persones es concentren al Berguedà de manera simultània a 61 municipis més de tot Catalunya

Aida Morales
02 de desembre del 2015
Actualitzat a les 21:20h
Celebració a Bagà per la declaració de la UNESCO.
Celebració a Bagà per la declaració de la UNESCO. | Juli Bover.

Uns 200 berguedans han sortit, aquest dimecres al carrer, per celebrar la proclamació de la Fia-faia com a Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Ha estat de manera simultània als 63 municipis de tot Catalunya que han integrat la candidatura de les Falles dels Pirineus, en un acte conjunt prèviament organitzat, en què cada poble ha celebrat la declaració com ha considerat, amb la crema de falles i un repic de campanes. 

Així mateix ho han fet diversos berguedans a la plaça Galceran de Pinós de Bagà i a la de l'Església de Sant Julià de Cerdanyola, on s'ha encès una foguera, s'ha donat cava i coca, i s'han cremat algunes faies. A Bagà, a més, s'ha seguit amb la tradició de fer-les passar per sobre la foguera, i algunes persones se les han llançat d'una banda  a l'altra de la plaça. 

D'aquesta manera, doncs, en un acte curt i totalment excepcional, ja que les faies al Berguedà només es cremen el 24 de desembre, els pobles integrants de la candidatura han gaudit i s'han congratulat d'aquest salt qualitatiu, que situa la festa com una de les més importants del món. 
 

Un dels moments en què han llançat les faies per sobre la foguera aquest dimecres al vespre. Foto: Juli Bover

 

La foguera que s'ha fet a la plaça Galceran de Pinós per celebrar la declaració de la UNESCO. Foto: Juli Bover