Els Pastorets de Berga eliminaran les escenes de violència de gènere

Montserrat Minoves assegura que tots els canvis s'han realitzat sense modificar el guió

per Aida Morales, 3 de desembre de 2015 a les 17:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de desembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Sònia Ferrer interpretant l'àngel Sant Miquel al costat de Ferran Pujols, l'any passat Foto: Pere Gendrau


Els Pastorets de Berga que es portaran a terme aquest any seran els mateixos que s'interpreten cada Nadal sota el text de Serafí Pitarra, però amb lleugeres modificacions. Entre aquestes, la més important serà l'eliminació d'alguns actes que contenen tics de violència de gènere o de tracte masclista cap a la dona. Aquestes, ha explicat a NacióBerguedà la codirectora dels Pastorets, Montserrat Minoves, s'han eliminat, tot i que sense modificar el guió. 


“Hem tret tot el que feia referència a la violència de gènere, però no hem canviat el text”, ha declarat. Segons ha explicat, aquestes escenes havien provocat una mica de “malestar” entre certs col·lectius durant els últims anys, i ja era moment de canviar-les. En aquest punt, Minoves ha volgut recordar la sociologia de l'època en què es van escriure els Pastorets i la voluntat la Farsa de mantenir “l'essència” del text. No obstant això, aquest any s'ha decidit “per consens” que això s'havia de modificar lleugerament, i el que s'ha fet, ha remarcat, és modificar l'escena “sense tocar el text”. 

Per altra banda, ha relatat, també s'han passat algunes escenes de la segona part a la primera, que era una mica més curta, per donar dinamisme a les dues hores i mitja que duren, i també s'han escurçat l'obra, en conjunt, entre 5 i 10 minuts. En aquest punt, Minoves ha remarcat que no seria convenient escurçar-los encara més, ja que això també crearia polèmica, i ha recordat que la gran renovació ja es va fer fa uns 10 anys: “És un clàssic de la literatura, i l'única cosa que podem fer és escurçar-los una mica, o canviar alguna escena de lloc, però el text, no el podem manipular”. 

 

Marc i Cesc Marginet encarnant el Pallanga i el Garrofa l'any passat Foto: Pere Gendrau


Nous actors i més espectacle

Alguns dels actors que ja realitzaven papers modestos durant els darrers anys es posaran a primera fila, enguany, assumint el protagonisme d'alguns dels personatges més importants dels Pastorets. Entre aquests, hi haurà un nou Garrofa i un altre Pallanga, un nou Jessè, un Sant Josep i també un Llucifer nou. En el cas de l'Àngel Sant Miquel en què l'any passat s'estrenava una noia, enguany repetirà, i s'inclourà un home en un dels dos papers de Llucifer.

A més, una altra de les novetats que es preveuen és la d'augmentar els efectes especials en algunes de les escenes. Això, ha remcarcat, no es podrà concretar fins al final, ja que abans s'haurà de provar sobre l'escenari. No obstant, sí que ha assegurat que els agradaria fer més espectacular l'anunciació o la part dels dimonis de l'infern: “Ahir vam començar a muntar els decorats i quan ho poguem provar, sabrem si ho fem o no”. 

Vídeo promocional 

Aquest divendres també sortirà a les xarxes el vídeo promocional que, per primera vegada, s'ha animat a fer La Farsa per promocionar els Pastorets. Es tracta, segons ha explicat Minoves, d'una gravació que vol implicar la gent de Berga, i en què es veuen diversos personatges sortint de diferents llocs i anant cap al Teatre Municipal.

 

Participació