Els alcaldes demanen un millor finançament de la Fia-faia després del reconeixement de la UNESCO

Bagà i Sant Julià de Cerdanyola celebren la declaració com a Patrimoni de la Humanitat | Nicolás Viso anuncia que s'editarà un llibre fotogràfic sobre aquesta festa ancestral que commemora el solstici d'hivern

Aida Morales
02 de desembre del 2015
Actualitzat a les 17:12h
Celebració de la Fia-faia a Bagà
Celebració de la Fia-faia a Bagà | Pere Gendrau

Un home celebrant la Fia-faia a Bagà. Foto: Pere Gendrau.


Com ja ha passat amb altres festes declarades Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, la Fia-faia també espera que, a partir d'aquest any o el que ve, es pugui arribar a millorar el seu finançament a través d'aportacions institucionals i de caire europeu. De moment, però, i segons ha avançat a NacióBerguedà l'alcalde de Bagà, Nicolás Viso, ja s'ha pres el compromís de la Diputació de Barcelona d'editar un llibre amb imatges de la Fia-faia, que serveixi per conèixer i promocionar la festa. 

“Espero que la proclamació obri portes”, ha desitjat l'alcalde de Bagà. Així mateix, ha considerat que la declaració de la UNESCO “dóna més sentit” a les ajudes econòmiques que hi pugui haver, tot assumint, però, que el cost de la Fia-faia no és el mateix que, per exemple, el de la Patum de Berga, l'altra festa Patrimoni de la Humanitat del Berguedà

De la mateixa manera ho ha vist el batlle de Sant Julià de Cerdanyola, Agustí Elías, que ha afirmat que "tant de bo" hi hagi més ajudes. No obstant, també ha recordat que quan la Fia-faia va ser declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, aquests dos municipis no van rebre gaire col·laboració econòmica aquest sentit: "Ho demanarem"

Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, d'enhorabona

Segons ha explicat Viso, la notícia de la proclamació ha estar rebuda pels vilatans aquest dimarts a la tarda amb “molta satisfacció” i un sentiment que mescla orgull i responsabilitat. Aquesta festa ancestral, que commemora el solstici d'hivern, ha dit, “no és una cosa menor”, sinó una tradició que s'ha mantingut amb el temps, i que s'ha aconseguit fer perdurar “amb la seva essència”. 

Per això, ha tornat a remarcar que, a partir d'ara, s'hauran de “sumar més esforços” perquè aquesta es preservi com fins ara, i que la proclamació de la UNESCO amb el consegüent augment de participació que es preveu no la desvirtuï: “No hem de perdre de vista aquest fet perquè cada ics anys valoraran si hem fet les coses bé”. 

“Avui ho celebrarem amb tots els veïns i veïnes”, ha continuat explicant, malgrat afirmar que, ja des de l'Ajuntament de Bagà, aquesta proclamació  ja ha "omplert de satisfacció" durant aquest dimarts. De fet, la decisió de la UNESCO s'ha viscut en directe des de la plaça del consistori amb més d'un centenar de persones. “Ha estat molt emocionant”, ha assegurat.

Solstici d'hivern

Elías, que també ha manifestat l'"alegria" del poble al conèixer la proclamació, ha posat, però, el contrapunt crític a la candidatura. Segons ha explicat a aquest diari, cal que la Fia-faia, que és l'única festa que celebra el solstici d'hivern, hi estigui "més ben representada". 

"No hi acabem d'estar ben representats perquè hi vam entrar a última hora", ha declarat l'alcalde de Cerdanyola en referència a la candidatura. Pe això, ha apuntat a la possibilita que, de cara al futur, potser s'hi hagi de fer alguna modificació. Sigui com sigui, ha afirmat, "estem molt contents".