La Fia-faia, a les portes de rebre el reconeixement de la UNESCO

Aquest dimecres s'ha convocat a Bagà una concentració per celebrar l'esperada declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat | L'alcalde de Bagà descarta grans canvis per no "desvirtuar" una festa ancestral i centenària

Aida Morales
01 de desembre del 2015
Actualitzat a les 15:55h
Una parella sosté una faia a Bagà.
Una parella sosté una faia a Bagà. | NacióBerguedà.

Una parella sosté una faia a Bagà Foto: Pere Gendrau


Una de les tradicions més antigues de l'Alt Berguedà, la Fia-faia que se celebra cada 24 de desembre a Bagà i a Sant Julià de Cerdanyola, està a les portes d'aconseguir el reconeixement de Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Serà entre aquest dimarts al vespre i dimecres al matí, quan l'Assemblea General d'aquest organisme anunciï a Namíbia la molt probable inclusió d'aquesta festa centenària dins de les tradicions reconegudes mundialment com a patrimoni, entre les quals al Berguedà només hi consta la Patum. 

La candidatura “Festes del foc del solstici d'estiu dels Pirineus” inclou 63 pobles de Catalunya, Andorra, el sud de l'Estat francès i la Val d'Aran. Totes aquestes festes tenen orígens molt antics, pre-cristians de culte al sol molt relacionades amb l'èxit de les collites, i l'arribada del bon temps amb el solstici de l'estiu. No obstant això, algunes també es relacionen amb la fecunditat, fer fora els mals esperits o els rituals solars. 

En el cas del Berguedà, l'alcalde de Bagà, Nicolàs Viso, ha explicat que, si es concedeix, serà un gran reconeixement, ja que es tracta d'una festa que la comarca ha sabut preservar en essència al llarg dels anys, així com mantenir-la ininterrompudament des de temps ancestrals, tot realitzant estudis i investigacions. “Aquest guardó seria el màxim reconeixement a nivell mundial”, ha celebrat en declaracions a NacióBerguedà, després de remarcar que ja el 2010, la Fia-faia ja va ser considerada Festa Patrimonial d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Per això, aquest dimecres 2 de desembre ja s'ha convocat a Bagà una gran concentració a la plaça  Galceran de Pinós a les 19.30 hores, per celebrar la suposada declaració per part de la UNESCO, amb un repic de campanes, coca i cava, i la crema d'algunes falles. A partir d'aquí, ha explicat, el proper divendres es presentarà l'exposició itinerant de les Falles del Pirineu al Museu d'Història de Catalunya, que el 24 de desembre estarà a Bagà, i s'estudiarà si es preparen altres sorpreses. No obstant això, ha afirmat que no es preveuen grans canvis, ja que la forma i celebració de la festa s'ha de mantenir com fins ara: “El que hem de fer és preservar l'essència de la festa i fer pocs invents per no desvirtuar-la”.
 

EN DIRECTE: Segueix la decisió dels responsables de la UNESCO