El premi Santa Bàrbara homenatjarà els 206 miners morts al Berguedà

El FCB rebrà un guardó especial per la seva tasca de solidaritat després de l'accident | Pep Vendrell i el Museu de les Mines de Cercs elaboren un documental per mantenir la memòria històrica

Aida Morales
01 de desembre del 2015
Actualitzat a les 19:30h
Fotografia de l'accident a Fígols.
Fotografia de l'accident a Fígols. | Berguedà Miner.

Fotografia de l'accident a Fígols Foto: Berguedà Miner


La 19a edició dels Premis Santa Bàrbara d'enguany seran indiscutiblement diferents, sobretot, pel record, aquest any més palpable, de l'accident de la mina de la Consolació del passat 3 de novembre de 1975 en què van morir 30 miners de tot el Berguedà. Un acte, doncs, que es preveu ple d'emocions, i que se celebrarà el proper dissabte 5 de desembre al cine teatre de la colònia minera de Sant Corneli a partir de les 12.00 del migdia.

Concretament, el guardó d'aquesta edició s'atorgarà a l'Associació d'afectats (vídues i pensionistes) per la supressió de la quota del carbó, amb una distinció honorífica especial a la Junta directiva del Futbol Club Barcelona, que farà 40 anys es va implicar per aconseguir diners per a les vídues que quedaven soles fruit de l'accident miner. En aquest sentit, es va aconseguir que el primer equip del Barça es traslladés a Berga a jugar, el que va significar un gest sense precedents que va permetre recaptar per a cada família unes 40.000 pessetes.

L'homenatge de record començarà a les 13.00 hores de dissabte, amb un concert en honor a Santa Bàrbara, patrona dels miners, que interpretarà la coral de l'escola de música de Puig-reig, acompanyada pel pianista Xavier Guitó i la soprano Montserrat Bella. Acte seguit, es passarà el documental Muntanya negra, que ha produït el Museu de les Mines de Cercs sota la realització de Pep Vendrell, i que té la intenció de recuperar la memòria històrica del col·lectiu miner.

Un dels moments més espectaculars, però, serà a continuació, quan s'inaugurarà un monument dedicat als miners morts de la comarca del Berguedà. En total, 206 persones que, des de 1903 fins 1996 van treballar i deixar la vida a les mines de la comarca. Aquest monument, que se situarà a la plaça Sant Romà de la colònia minera de Sant Corneli, ha estat dissenyat pels dos veïns de Cercs, Jaume Corominas i César Gutiérrez.