Ballar el Moro o Turcs i Cavallets, els orígens de la dansa ancestral

Una exposició a Berga explicarà el naixement i variants d'aquesta pràctica

Redacció
20 de novembre del 2015
Actualitzat a les 11:16h
La pràctica de 'Ballar el Moro', una variant de la qual són els Turcs i Cavallets de la Patum de Berga, serà l'exposició que s'inaugurarà aquest divendres al vespre al vestíbul del Pavelló de Suècia de la capital del Berguedà. Serà, a més, el primer acte dels programats per celebrar els 10 anys de la declaració de la Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, i una explicació detallada dels orígens i variants d'aquesta pràctica. 

Ballar el Moro, de fet, és una activitat festiva ancestral, amb més de 1.200 pràctiques arreu del món, especialment situades en el contorn de la Mediterrània occidental. En aquesta exposició es recupera la memòria d'aquesta tradició, i s'analitzarà, a través de diversos documents i fotografies, els elements religiosos, ètnics, socials i culturals que s'hi barregen. 

L'exposició s'ha pogut configurar gràcies a les investigacions de textos de Raül Sanchis Francès, i a la coordinació entre el Museu Etnològic de Barcelona i l'Associació Cultural Joan Amades. A més, l'Ajuntament de Barcelona i el Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona també hi han participat, així com la Diputació de Tarragona i les Cases de la Festa de Barcelona. Ara, però, i després de passar per Tarragona, Lleida i el Tradicionàrius de Barcelona arriba a Berga, on es podrà veure en horari d'arxiu fins el 20 de desembre.
Arxivat a