Venturós diu que farà «cas omís» de les amenaces de la «dreta rància i feixista» arran de la polèmica amb els carrers

L'alcaldessa de Berga diu que valorarà la instància entrada pel Centre d'Estudis Josep Ester Borràs com qualsevol altra

Aida Morales
19 de novembre del 2015
Actualitzat a les 21:42h
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós.
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós. | Pere Gendrau.

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós Foto: Pere Gendrau


L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha afirmat que no està disposada a fer el joc a l'extrema dreta davant de la polèmica sorgida pel possible canvi de nom d'alguns carrers a la ciutat i, per tant, que farà “cas omís” als milers de correus electrònics que l'Ajuntament de Berga ha rebut, on s'amenaçava amb accions legals si aquesta proposta del Centre d'Estudis Josep Ester Borràs tirava endavant

De fet, tot va sorgir de la instància presentada per aquesta associació anarquista, en què es proposava canviar el nom de 37 carrers dedicats a sants, verges o militars, per altres d'antics, populars o de treballadors i milicians. Entre aquests, figuraven places com la de Sant Joan o de Mossèn Armengou, i carrers com el del General Manso. Segons la proposta del Centre d'Estudis, aquesta instància tenia la voluntat de plasmar, també, la Berga “progressista i obrera”, mentre que la “reaccionària” seguiria, encara, ben representada. 

La proposta dels anarquistes, però, ha transcendit més enllà de les fronteres de la comarca i, a través de les pàgines web Libertad Digital i Germinans Germinabit, i amb la col·laboració de la plataforma ultrareligiosa Enraizados, s'ha iniciat una intensa campanya a la contra. Concretament, Enraizados ha posat a disposició una carta predeterminada dirigida a Venturós, que s'envia directament després d'omplir un formulari, tant a l'Ajuntament de Berga com a l'entitat llibertària. En aquesta, s'afirma que es denunciarà el consistori per incitació a l'odi i prevaricació, si aquesta iniciativa de canvi de noms es port a terme. A més, a través de les dues pàgines web es realitzen acusacions contra la Candidatura d'Unitat Popular i, segons el Centre d'Estudis, s'informa amb “deliri” de fets “falsejats”. 

La CUP no ha proposat, ni ha aprovat

Davant d'aquesta situació, Venturós ha volgut deixar molt clar que la CUP no ha tingut, en cap moment, res a veure, ni amb la proposta, ni en la seva portada a la pràctica. Així mateix, ha destacat que, ara per ara, es tracta d'una instància de les més de 300 que s'han presentat durant aquest mes de novembre al consistori i que, com totes les altres, es valorarà i respondrà en un termini de tres mesos: “L'Ajuntament farà les valoracions que cregui de la instància, igual que en les altres, i el poble serà el que decidirà el nom dels carrers”. 

Davant d'això, l'alcaldessa també ha insistit en que no han de ser agents externs, i “ni molt menys l'ultradreta rància i feixista” la que decideixi què s'ha de fer i, respecte d'algunes de les afirmacions que es plasmen en les diferents webs, ha declarat que la història “està molt clara en aquesta comarca”. 

“Sobta molt que es doni canxa a l'extrema dreta” ha lamentat Venturós que, per altra banda, ha demanat que no se'ls doni resposta, ja que no es mereixen “cap tipus de respecte”. Pel que fa a les amenaces rebudes, ha assegurat que, de moment, no s'ha emprès cap mesura legal. 


Text base de la carta enviada
 
A Doña Montserrat Venturós, Alcaldesa de Berga:

He podido saber que el Centro de Estudios Josep Ester Borras ha mandado una propuesta a su ayuntamiento para cambiar los nombres de las calles de advocaciones de Vírgenes, Santos y militares. Le escribo para decirle que me parece una vergüenza esta propuesta y espero que su ayuntamiento no haga caso, ya que demuestra sectarismo, ignorancia de la Historia y un despilfarro de dinero público.

Si deciden cambiar los nombres de sus calles, les denunciaremos por incitación al odio y prevaricación.

Entre sus motivos, afirman que estos nombres avergüenzan a los habitantes de la localidad. Los santos han sido precisamente reconocidos por sus vidas ejemplares. ¿Creen que las vidas de estas personas avergüenzan a la población y la de pistoleros de la Guerra Civil, como son algunos de los nombres propuestos, no?
Arxivat a