Les amenaces pel possible canvi de nom de carrers a Berga provenen d'una plataforma ultracatòlica

Enraizados demana firmes contra la proposta del Centre d'Estudis Josep Ester Borràs que es redireccionen directament als correus de l'Ajuntament de Berga i de l'entitat anarquista

Aida Morales
19 de novembre del 2015
Actualitzat a les 14:11h
Un dels carrers de Berga que podrien canviar de nom.
Un dels carrers de Berga que podrien canviar de nom. | Aida Morales
Els més 1.500 correus que l'Ajuntament de Berga i el Centre d'Estudis Josep Ester Borràs estan rebent aquesta setmana amb amenaces de denúncia sobre la possibilitat de canviar els noms d'alguns dels carrers de la ciutat es vehiculen, segons ha pogut saber NacióBerguedà, a través de la plataforma ultracatòlica Enraizados.

Mitjançant la seva pàgina web, aquesta associació que defensa els valors del Cristocentrisme i que, segons afirma, treballa pel "bé comú nacional i social des d'una visió cristiana", anima els seus lectors a omplir amb dades personals un text predeterminat que, acte seguit, és el que s'envia instantàniament al consistori i al Centre d'Estudis, dirigit a l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós. 

En aquesta carta, tal com va informar aquest diari, s'afirma que s'emprendran accions legals per incitació a l'odi i prevaricació si, finalment, es decideix canviar el nom d'alguns carrers dedicats a verges, sants i militars. A més, també es recorda que aquestes persones tenen vides "exemplars", en contraposició amb els "pistolers de la Guerra Civil" que, per altra banda, es proposen.

A l'article d'Enraizados, a més, se cita la notícia de Germinans Germinabit, i també alguns exemples, com ara el canvi de nom del carrer Fra Frederic, que serà beatificat aquest mes de novembre, per Agustí Monsó, membre de les Milícies Antifeixistes. "Amb tota probabilitat va participar en la massacre de religiosos", sentencien.

Text base de la carta enviada
 
A Doña Montserrat Venturós, Alcaldesa de Berga:

He podido saber que el Centro de Estudios Josep Ester Borras ha mandado una propuesta a su ayuntamiento para cambiar los nombres de las calles de advocaciones de Vírgenes, Santos y militares. Le escribo para decirle que me parece una vergüenza esta propuesta y espero que su ayuntamiento no haga caso, ya que demuestra sectarismo, ignorancia de la Historia y un despilfarro de dinero público.

Si deciden cambiar los nombres de sus calles, les denunciaremos por incitación al odio y prevaricación.

Entre sus motivos, afirman que estos nombres avergüenzan a los habitantes de la localidad. Los santos han sido precisamente reconocidos por sus vidas ejemplares. ¿Creen que las vidas de estas personas avergüenzan a la población y la de pistoleros de la Guerra Civil, como son algunos de los nombres propuestos, no?
Arxivat a