L'hivern «arribarà» de cop, aquest cap de setmana vinent

Una glopada d'aire fred polar farà caure de manera molt notable les temperatures

Arnau Urgell
16 de novembre del 2015
Actualitzat a les 10:55h
Boira.
Boira. | Josep Maria Costa
Tres setmanes de bonança acabaran de cop aquest dissabte amb l'"arribada" sobtada de l'hivern. D'aquesta manera, el potent anticicló que ha provocat un llarg estiuet de Sant Martí es retirarà a causa de l'arribada d'una glopada d'aire fred que provocarà una notable caiguda de temperatures. La boira, els migdies primaverals i la contaminació quedaran enrere.

Fa dies que tots els models insisteixen amb aquest canvi sobtat de temps que ens durà directes a l'hivern meteorològic, un mes abans del meteorològic. Una mostra d'aquesta baixada es pot veure en el meteograma que indica les temperatures a 850 hpa –uns 1.500 metres d'altura-. A Catalunya es passarà de valors a l'entorn dels 12 graus positius a temperatures en alçada clarament negatives.
 

Meteograma per als propers dies del model GFS



La glopada d'aire fred portarà vent del nord, màximes i mínimes molt més baixes que les actuals i, probablement, neu a la cara nord del Pirineu. Tot apunta que l'ambient hivernal es podrà mantenir un bon nombre de dies. Els models indiquen que a llarg termini augmenta la probabilitat de precipitacions però encara és massa d'hora per tenir cap tipus de certesa.
 

El model GFS indica l'avanç de l'aire fred en alçada per dilluns vinent Foto: GFS