Berga donarà a conèixer material inèdit de la Patum per celebrar els 10 anys de la proclamació de la UNESCO

El gerent del Patronat, Albert Rumbo, lamenta la falta de finançament de la festa | Aquest desembre es presentarà el caganer del Gegant Nou

ACN/Aida Morales
13 de novembre del 2015
Actualitzat a la 13:41h
Albert Rumbo i Mònica Garcia.
Albert Rumbo i Mònica Garcia. | Aida Morales.

L'any 2005 la Patum va ser proclamada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immateral de la Humanitat per la Unesco. L'anunci va desfermar l'eufòria a Berga i, des de llavors, la ciutat ha celebrat l'aniversari cada any. Enguany però, encara es farà amb més embranzida, ja que se celebra el 10è aniversari de la declaració i, per aquest motiu, durant el mes de novembre i desembre es realitzaran tot un seguit d'activitats. 

El tret més destacat és que, durant aquests propers mesos, s'aprofitarà per donar a conèixer material inèdit de la festa i recuperar la seva memòria històrica. Per això, i segons han informat aquest dijous al vespre en una roda de premsa, s'han programat tres actes en què es faran públiques novetats, imatges i documentació mai publicades. 

El primer, que es realitzarà el 5 de desembre a les 18.00 hores a l'Ajuntament de Berga, parlarà sobre l'alcalde Gerónimo Agüero que va intentar prohibir la festa el 1805. Es tracta, segons ha informat el gerent del Patronat de la Patum, Albert Rumbo, de tota una sèrie de documentació entre l'Audiència Nacional, el batlle, la casa reial i els regidors, que explica aquest episodi. A banda, el mateix dia també es presentaran imatges de la Patum de 1975, any en què va pujar l'Assemblea de Catalunya a Berga i última Patum amb Franco, on es pot copsar l'ambient i algunes de les sensacions que s'hi van viure.

Divendre 11 de desembre tindrà lloc al consistori un altre acte amb imatges inèdites propietat de Rafael Català i Dalmau. A partir d'aquestes es parlarà de la visió de Pere Català de la Patum. I finalment, el 12 de desembre, es recuperarà la Marcha lenta de Procesión de honor a la Virgen María de Queralt, composada per Fernando Cobeño Heredia el 1916, en motiu del Centenari de la Coronació de al Mare de Déu de Queralt.

Altres actes

Més enllà d'aquests, també es podrà veure l'exposició 'Ballar el Moro' de danses festives de moros i cristians a la Mediterrània occidental el 20 de novembre; una taula rodona on s'analitzaran els 10 anys de la declaració de la UNESCO, el mateix dia; la presentació del llibre 'Viatge a la Via Catalana' de Toni Strubell amb il·lustració de Narcís Franquesa, el 27 de novembre; el concert 'Patum i Cobla' a càrrec de la Cobla Berga Jove, el 28 de novembre; la conferència sobre 'Les Festes del Foc i del Sol als Pirineus', el 4 de desembre i, finalment, la presentació del caganer del Gegant Nou, el 12 de desembre. 

Totes aquestes activitats busquen fer balanç del què han estat aquests deu anys i, per últim, donar a conèixer altres festes també declarades per la Unesco.

Balanç dels 10 anys

Rumbo ha explicat que la proclamació de la Unesco ha servit perquè la festa sigui molt més coneguda arreu del món. "Això és especialment important per a una ciutat petita del Pirineu", ha explicat. Tot i això, ha lamentat que amb aquest temps encara no s'hagi aconseguit un finançament estable per a la festa.
 

El gerent del Patronat de la Patum, Albert Rumbo, i la regidora de Patum, Mònica Garcia. Foto: Aida Morales.

Arxivat a