El PSC demana una comissió per fiscalitzar políticament i entendre «per què» es va donar l'aval a Inberga Tur

Rosalia Monroy assumeix que el seu partit va votar a favor de l'aval, tot i que, per a ella només valdrà la documentació

Aida Morales
12 de novembre del 2015
Actualitzat a les 18:17h
La líder del PSC a Berga, Rosalia Monroy.
La líder del PSC a Berga, Rosalia Monroy. | Aida Morales.

Els motius que el 2003 van fer que diversos regidors de l'Ajuntament de Berga aprovessin un aval d'1,2 milions d'euros a Inberga Tur, empresa concessionària del Santuari de Queralt i de l'Hotel Berga Park, és, avui dia, gairebé una incògnita per a la ciutadania. Per això, la regidora i líder del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Rosalia Monroy, ha començat a moure els fils perquè es puguin estudiar els documents que van portar a avalar aquesta inversió, i perquè la població de Berga, segons ha dit, també ho pugui saber. 

En aquest sentit, aquest dijous en roda de premsa ha anunciat que, durant aquesta setmana, presentarà una petició formal a l'alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós, perquè es creï una comissió de treball i estudi d'Inberga Tur, ja que, segons considera, els regidors no haurien de poder prendre cap decisió sense conèixer a fons "què va passar". 

"Jo vull saber exactament què va passar", ha declarat, tot assumint que, en el seu moment, tres dels cinc regidors del seu partit van votar-hi a favor. Sobre això, ha assegurat que n'és conscient, tot i que també ha sentenciat: "Soy amiga de mis amigos, pero más amiga de la verdad". Així mateix, ha indicat que, segurament, ells van tenir els seus motius per avalar el crèdit, tot i que aquests, només es podran justificar mitjançant els documents. 

 
Monroy, però, ha avisat que hi ha un metre d'alçada de documentació sobre aquest tema, una quantitat sobredimensionada de papers que, si es crea aquesta comissió, espera que amb l'ajuda dels tècnics podrà estudiar. De fet, la regidora del PSC no ha volgut anomenar-ho una "investigació política", tot i que sí que creu que és important "esbrinar què va passar" a nivell polític, igual que també s'està analitzant a nivell legal, des dels jutjats. 

A més, considera que cap institució pública hauria d'haver avalat cap crèdit privat sense uns informes jurídics i tècnics que ho reforcessin, motiu pel qual espera no trobar-hi irregularitats ja que, si és així, no descarta demanar responsabilitats: "Si es dóna el cas, sí, tot i que no és d'on surto, no és el meu punt de sortida". 

"No vull criticar per criticar"

Segons la regidora socialista, aquesta és la manera a través de la qual ella vol fer una oposició "contundent i constructiva", ajudant a entendre les situacions als ciutadans i motivant a que es realitzin comissions d'investigació sobre temes de ciutat. "Jo no vull criticar per criticar", ha declarat, i ha continuat: "Sinó saber què va passar, per poder prendre decisions". 

Bona valoració dels 100 dies

Monroy també ha reconegut que el PSC és un dels pocs grups polítics que no va realitzar cap valoració dels 100 dies de govern de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP). Això, ha dit, és perquè "hi ha molta feina". 

No obstant, ha declarat que els socialistes sempre han donat una "mà estesa" per treballar conjuntament amb la CUP, "malgrat la ideologia diferent", i ha indicat que, si ha de fer balanç, creu que "estan treballant i tirant endavant projectes".
Arxivat a