El Centre d'Estudis Josep Ester Borràs demana el canvi de nom de 37 carrers

L'entitat llibertària demana a l'Ajuntament de Berga que sigui "valent" i tiri endavant la proposta, en què hi ha un carrer dedicat a Josep Maria Isanta

Aida Morales
12 de novembre del 2015
Actualitzat a les 14:34h
Plaça de Sant Joan que proposen canviar per Plaça Josep Bertobillo.
Plaça de Sant Joan que proposen canviar per Plaça Josep Bertobillo. | Aida Morales.

El Centre d'Estudis Josep Ester Borràs ha tornat a entrar una instància  a l'Ajuntament de Berga per demanar el canvi de nom de diversos carrers de la ciutat que estan dedicats a sants, militars i capellans. A més, també ha demanat que es recuperi el nom antic i anterior al 1877 d'algunes vies del municipi i que, en commemoració als 10 anys de l'assassinat de Josep Maria Isanta, també se li pugui dedicar un carrer. 

En total, es tracta de 37 canvis, alguns dels quals ja es van demanar el 2005, el 2006 i el 2007, amb altres sol·licituds formals al consistori. En la instància actual, el Centre d'Estudis recorda que la cultura promoguda des des les institucions de Berga ha estat sempre “conservadora i reaccionària”, i afirma que així s'ha anat plasmant amb els noms que s'han donat als carrers. Bona part d'aquests, critica, estan dedicats a “capellans, cacics, militars, nobles i burgesos”, la major part d'ells homes i molts dels quals, recull la instància, “amb una moral i un currículum dignes de no ser admirats, sinó tot el contrari”. 

Per contra, les propostes alternatives contemplen treballadors i treballadores de Berga del passat segle XX que des de diverses ideologies socialistes van lluitar per la justícia social i la llibertat. Segons indica l'entitat llibertària, són persones conegudes i de diverses tendències polítiques que van deixar petjada i, fins i tot van morir, per aquests ideals. A més, també es proposa el canvi dels noms antics d'ús popular dels carrers, molts dels quals van ser canviats el 20 de maig de 1877 quan Berga va rebre el títol de ciutat, i posar el nom de Josep  Maria Isanta, com a homenatge i record a la seva persona, en un dels carrers propers al seu assassinat. 

En aquest punt, el Centre d'Estudis destacat que aquesta, és només una proposta parcial d'uns quants carrers, de manera que, tal com puntualitza, “la Berga reaccionària seguirà ben representada” tot i que, al menys, “la Berga progessista i obrera serà present”. Davant de tot això, el Centre d'Estudis demana que l'Ajuntament de Berga sigui “valent” i tiri endavant la proposta.
 

Consulta totes les propostes de canvi nom dels carrers i descobreix qui són les persones que proposen 
 

Carrer de Sant Antoni que proposen canviar per carrer Ramon Sant Mas 'Ros'. Foto: Aida Morales.

 

Plaça de Sant Joan de Berga. Foto: Aida Morales.

 

Arxivat a