ERC manifesta el seu «desacord» per situar el Serra de Noet a Sant Francesc i acusa la CUP d'«irresponsables»

Esquerra creu que el canvi d'ubicació podria comportar malbaratament de fons públics i perdre els 300.000 euros ja invertits per la Generalitat

Aida Morales
09 de novembre del 2015
Actualitzat a les 19:03h
Roda de premsa d'ERC sobre el SES Serra de Noet.
Roda de premsa d'ERC sobre el SES Serra de Noet. | Aida Morales.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Berga ha estat el primer partit polític de la ciutat que ha volgut donar la seva opinió sobre la notícia que ha transcendit aquest cap de setmana, del possible canvi d'ubicació del SES Serra de Noet, al convent de Sant Francesc. Aquest assumpte, que ja es va insinuar al passat Ple municipal, ha sortit al debat públic i ha generat arguments, tant a favor com en contra, convertint-se en una espasa a quatre bandes; l'equip de govern, la comunitat franciscana, el Departament d'Ensenyament, i ara, també, l'oposició i la ciutadania. 

En una roda de premsa aquest dilluns, la líder republicana, Ermínia Altarriba, ha afirmat que el seu grup està "completament en desacord" amb el canvi d'ubicació del centre. Entre altres motius, perquè és un tema que s'arrossega des de fa 10 anys, i que ha costat molt de tirar endavant amb el compromís de la Generalitat. De fet, el projecte inicial, que només cal verificar, ha costat més de 300.000 euros a les arques catalanes, i comporta la nova construcció de l'institut en un solar sota del camp de futbol de Berga, amb espai per encabir l'Escola d'Adults i l'Escola d'Idiomes. 

"No entenem el canvi d'ubicació, quan en les diferents votacions als plens, la CUP havia votat a favor", ha recriminat el regidor Jordi Pujals. En aquest mateix sentit, ha recordat com, el juliol del 2012, Oriol Camps celebrava que la construcció del SES es "desencallés". A més, ha destacat que en el pressupost del 2015, ja hi ha contemplats els 120.000 euros que l'Ajuntament necessita per acabar d'adequar els terrenys, uns diners que, si no hi són, ERC creu que es poden arribar a treure d'altres parts. 

 
Un exemple, ha continuat Pujals, són els 100.000 euros que es destinaran als pressupostos participatius, segons els va informar l'equip de govern fa pocs dies. Per a ERC, és molt més "prioritari" destinar aquests diners a adequar els terrenys per a la construcció del SES Serra de Noet, ja que l'educació ha de ser "prioritat 1" a Berga, ha dit. No obstant això, el regidor ha dubtat que això sigui qüestió de pressupostos o de "voluntat", i ha demanat un acte de "responsabilitat" per no perdre tot el que, tal com ha afirmat, "s'ha aconseguit fins ara". 

Inconvenients de Sant Francesc

Per a Esquerra, hi ha diversos inconvenients que impossibiliten traslladar el SES Serra de Noet al convent de Sant Francesc. El primer és la titularitat de l'edifici. En aquest aspecte, demanen que l'equip de govern doni informació a la ciutadania per saber si es comprarà o es cedirà. "Aquí invertiríem diners en un edifici privat", ha destacat el regidor. 

Per altra banda, també hi ha les condicions de l'espai, amb uns requeriments legals, com són un pati d'uns determinats metres quadrats, una entrada d'autobusos al centre, sortides d'emergència i eliminar barreres arquitectòniques, entre d'altres. A part, ha continuat Altarriba, del "col·lapse" de trànsit que es pot generar a la zona. 

A més, i si s'estigués plantejant només ubicar un dels tres serveis -institut, escola d'adults i escola d'idiomes- a Sant Francesc, ERC també ha manifestat que no ho veuria bé, ja que la "compactació d'equipaments", han dit, permet optimitzar recursos i "compartir serveis i despeses". 

Desconfiança de la Generalitat

Actualment, la Generalitat ha invertit en el projecte del SES Serra de Noet uns 300.000 euros, i es preveu que durant el procés de verificació se'n destinin 117.000 més. Aquests recursos, ha avisat Pujals, es perdrien si es canviés la ubicació del centre, el que podria comportar un "malbaratament de fons públics", a part de perdre la confiança de la Generalitat. 

 
"Com ens prendrà de seriosos la Generalitat?", s'ha preguntat el republicà, tot recordant que, a part d'aquesta, també s'estan negociant altres coses. En aquest sentit, la líder d'ERC a Berga també ha criticat que la CUP estigui posant en risc un projecte de ciutat: "Això no és beneficiós per a la ciutat". 

Informació a la ciutadania

"Aquest tema, al Ple no es va voler aclarir", ha denunciat Pujals. A més, ha recriminat que s'estigui plantejant una possibilitat que "els ciutadans no han votat", i que no constava, ha afirmat, en cap dels programes electorals. Per això, ha dit que ERC no "callarà" i que, en aquest sentit, demanarà a l'equip de govern un "exercici de transparència" perquè la ciutadania pugui saber tots els detalls d'aquesta possibilitat. 

"Tan de bo aquest equip de govern, que tan parla de transparència i participació ciutadana, faci el mateix", ha etzibat Altarriba, que ha continuat: "Perquè per a nosaltres, no dir res, sí que és una irresponsabilitat". 

A més, Pujals ha recordat que la CUP no està en majoria absoluta i que, en aquesta situació, ha de buscar el consens amb els altres grups polítics. No obstant això, també ha lamentat que s'hagi donat un pas enrere ja que, segons ha dit, amb el SES Serra de Noet ja hi havia consens. 
 

L'Ajuntament de Berga es planteja fer el Serra de Noet a Sant Francesc, però el Departament defensa el nou edifici

Arxivat a