La polèmica sobre l'IBI i l'aval d'InbergaTur centren el debat al Ple de l'Ajuntament de Berga

El consistori es declara anti TTIP, i aprova donar suport a Sergi Fernàndez i a la Coronació del Centenari de la Mare de Déu de Queralt

Aida Morales
05 de novembre del 2015
Actualitzat el 06 de novembre a les 10:59h
Ple municipal de l'Ajuntament de Berga.
Ple municipal de l'Ajuntament de Berga. | Aida Morales.

Berga ha viscut, aquest dijous, el que podria ser el Ple ordinari més llarg de l'any. A falta que arribi la sessió dels pressupostos, el consistori ha viscut gairebé tres hores i mitja intenses, en què s'han discutit la modificació de les ordenances fiscals, l'assumpció del crèdit d'Inberga Tur i les múltiples mocions, a part d'una llarga llista de precs i preguntes.

La sessió ha començat directament amb una primera moció presentada per l'Ateneu Llibertari de Berga, que finalment ha aprovat iniciar els tràmits d'agermanar aquesta ciutat amb la kurda Kobane. A partir de llavors, els partits polítics s'han llançat de cap a un llarg i dens debat sobre ordenances fiscals i les seves modificacions. Entre al·legacions i propostes, però, l'Impost de Béns Immobles, modificat l'any passat sota el govern de Juli Gendrau, és el que ha creat més polèmica. 

"Demanem que s'eliminin els tipus incrementats de l'IBI" ha remarcat el líder de l'oposició i regidor de Convergència i Unió (CiU), Antoni Biarnés, tot afirmant que, aquests, "són una mesura poc equitativa". Per exemple, ha dit "castiga" un alberg de joventut per tenir més metres quadrats que un banc: "Això ens sembla poc just i poc equitatiu".

Sobre aquest fet, del qual també s'ha queixat la regidora socialista, Rosalia Monroy, el regidor de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), Oriol Camps, ha dit que no ho modificaran. Entre la seva argumentació, ha destacat que és "l'única progressivitat que permet la llei en aquest impost", a part de destacar que, actualment, l'Ajuntament de Berga no es pot permetre "el luxe" de renunciar a 200.000 euros l'any. Fins i tot, ha dit, si es compensés amb l'increment d'ingressos que es podria recaptar aquest proper 2016, això seria un problema. "Vostès saben que l'any que ve, aquest ajuntament probablement suarà tinta per aconseguir tancar el 2016 amb uns balanços equilibrats", ha etzibat. 

Per altra banda, el consistori ha modificat altres ordenances fiscals com, per exemple, la bonificació per qualificacions energètiques, l'ICIO o la taxa d'ocupació de terrenys d'ús públic amb materials de construcció per a casos d'adaptació de la llar. 

"Això és anar a fer el circ", ha criticat acte seguit el republicà Jordi Pujals que, per la seva banda, ha denunciat la manca de temps per estudiar la documentació. "Què voltem?", ha preguntat a l'equip de govern. En aquest punt, el secretari ha intervingut: "Hi ha juntes de portaveus, comissions informatives, i la documentació ha estat presentada en suficientment temps perquè hi hagi les esmenes aclarides".

La tensió entre CUP i ERC ha tornat a aparèixer, però, just al final quan, en l'apartat de precs i preguntes, el grup d'Esquerra Republicana ha tornat a recriminar a l'equip de govern que no hi hagi hagut participació i informació sobre l'assumpció del crèdit d'Inberga Tur, a causa de l'aval que tenia l'Ajuntament. 

"Ens trobem en una roda de premsa on es donen per fetes una sèrie de coses", ha denunciat Ermínia Altarriba, un fet que ha encès l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós que ha afirmat: "Més bé no ho puc fer". Així mateix, Venturós ha justificat trobades amb els partits i l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB), i ha assegurat que, des del consistori, s'ha intentat gestionar el millor possible. 
 

Banquet dels regidors convergents al Ple de l'Ajuntament de Berga. Foto: Aida Morales.


Ple de mocions

Durant la sessió plenària, s'han aprovat tres mocions relacionades amb aspectes diversos de Berga, Catalunya i Europa. La primera que s'ha aprovat per unanimitat, ha estat respecte de la commemoració del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt. Malgrat alguna modificació per part de la CUP, l'Ajuntament de Berga s'ha compromès a donar suport a la celebració, potenciar Queralt en totes les seves vessants i a plantejar aquest atractiu com un dels projectes de ciutat.

Amb l'abstenció de CiU i ERC, per altra banda, també s'ha aprovat la moció de suport al jove antifeixista Sergi Hernàndez, per qui demanen tres anys de presó per un "cas de persecució ideològica", ha defensat la CUP. Aquest jove, ha explicat Sílvia Armengou, va ser detingut i denunciat per desordre públic el passat 12 d'octubre del 2011 al final d'una concentració contra un concert d'ideologia nazi. El seu cas, però, va transcendir, i tot i que va ser condemnat a només dos anys, la Fiscalia va demanar la modificació de la sentència, al·legant l'agreujant d'odi ideològic. 

Davant d'això, Armengou denunciava aquesta "injustícia" i recordava que en el passat Ple municipal es va donar suport als encausats pel 9-N, per "exercir el dret a reivindicar-se com a poble". En aquest sentit, afirmava que l'Ajuntament de Berga "no es pot quedar amb els braços creuats" davant d'aquest cas.

Finalment, i malgrat desacords entre CiU, PSC i CUP sobre els avantatges de la Unió Europea, el consistori berguedà també s'ha declarat contrari a l'Acord Transatlàntic de Comerc i Inversió (TTIP), amb el vot contrari dels convergents.

Enderroc al carrer major

En l'apartat de precs i preguntes, els grups polítics han interrogat l'equip de govern sobre diversos temes, com ara la marca Destinació Turística Familiar, el Premi a la Cultura, el SES Serra de Noet o l'enderroc que estava previst realitzar en una casa del carrer major, que permetria ampliar la connexió amb la plaça del Forn.

Sobre aquest aspecte, que Altarriba ha posat sobre la taula després de rebre queixes d'alguns comerciants, Francesc Ribera ha explicat que, quan es va veure que la subvenció es podia canviar d'ubicació, es va decidir canviar l'enderroc, ja que hi havia una altra casa que tenia més perill. 

"S'ha d'obrir el debat perquè el que hem de salvar és el que està viu, encara, i aquest és el carrer major", ha criticat la regidora republicana que, malgrat entendre la prioritat de l'altre edifici, ha lamentat que s'estigui deixant de banda "l'evolució" d'aquest centre històric. 
 

Ple municipal de l'Ajuntament de Berga. Foto: Aida Morales.

Arxivat a