Diversos partits i entitats del Berguedà volen fer una consulta sobre el TTIP abans del 20-D

La Plataforma Anti TTIP al Berguedà es planteja posar l'Acord Transatlàntic de Comerç en el debat de campanya de les eleccions estatals

Aida Morales
04 de novembre del 2015
Actualitzat a les 18:52h
Roda de premsa de la Plataforma Anti-TTIP al Berguedà.
Roda de premsa de la Plataforma Anti-TTIP al Berguedà. | Aida Morales.

Des d'aquest mes d'octubre, diversos partits polítics i entitats del Berguedà ja s'han començat a organitzar, formalment, per promoure el debat i informar sobre l'Acord Transatlàntic de Comerç i Invesió (TTIP), que s'està negociant entre la Unió Europea i els Estats Units. Ho han fet, a través d'una plataforma de tarannà crític contra aquest acord, actualment formada per membres de la CUP, ERC, ICV, Podem, Procés Constituent, i diverses associacions de veïns, com la de Santa Eulàlia, el Tossalet de les Forques i els Quatre Barris. 

A través d'aquesta plataforma, que es tornarà a reunir el proper 13 de novembre, aquests partits i entitats del Berguedà volen iniciar una campanya d'informació i recollida de firmes, que acabi, finalment, el dia abans de les eleccions espanyoles del 20 de desembre. En aquesta, ja s'han començat a programar xerrades i activitats, tot i que, el més destacat que es vol portar a terme seria una consulta ciutadana, on Berga i a ser possible tot el Berguedà es posicionés sobre aquest acord. 

D'aquesta manera, i lligant-ho amb les eleccions espanyoles, la plataforma intentaria portar el debat del TTIP a l'agenda de campanya perquè "tothom agafés posicions", ha destacat Josep Sales, membre de Podem Berga, a la roda de premsa que s'ha fet aquest dimecres. 

El problema fonamental, ha criticat el membre de Procés Constituent Ernest Krosi és la manca d'informació sobre aquest acord. D'entrada, pels mateixos eurodiputats, a qui ha afirmat que no s'informa de les negociacions i no es facilita documentació al respecte. I segon, perquè això tampoc arriba a la ciutadania.

Què és el TTIP?

El militant de la CUP Òscar Caldera ha volgut explicar, a grans trets, alguns dels eixos principals que pot comportar el TTIP. Segons ha relatat, les negociacions entre la UE i EUA van començar el 2013 en la més estricta confidencialitat i, des de llavors, només n'han transcendit elements puntuals. "Més enllà de l'àmbit comercial, el TTIP és un projecte polític, social i ideològic", ha començat explicant.

Una de les seves primeres característiques seria l'eliminació de barreres no aranzelàries, és a dir, que s'homogeneïtzarien les normatives sanitàries, fiscals i laborals, entre altres, perquè "les multinacionals poguessin maximitzar els beneficis", ha dit. Això comportaria la pèrdua de molts drets que, actualment, els treballadors o ciutadans de la Unió Europea tenen, però que els americans no. 

Per altra banda, també comportaria obrir i desprotegir el sector públic davant de les privatitzacions i, finalment, que es creés una estructura judicial paral·lela a l'estatal, on les multinacionals poguessin anar a defensar els seus interessos, més enllà de l'estricta normativa local o estatal. "Aquestes harmonitzacions, a nosaltres ens van a la baixa", ha criticat. 

I en una Catalunya independent?

Pel que fa a una possible Catalunya independent, Krosi ha considerat que l'Acord Transatlàntic la deixaria tocada de mort. "Si no s'arriba a la independència abans de firmar el TTIP, és impossible permetre's el luxe de crear un estat diferent i més social", ha afirmat. 

Al Berguedà, en poc més de tres dissabtes s'han aconseguit recaptar unes 400 firmes, que se sumen als 3,3 milions que es van entregar a la Comissió Europea en contra d'aquest acord. L'objectiu d'aquesta plataforma en els propers mesos també serà, tal com han explicat, aconseguir el major nombre de signatures possible. 
 

El membre de Podem Berga Josep Sales i el de Procés Constituent Ernest Krosi Foto: Aida Morales.

Arxivat a