Més de 1.000 persones recorden la tradició de segar i batre a Avià

L’alcalde del municipi creu que la festa ha estat una de les millors dels últims anys

Aida Morales
13 de juliol del 2014
Festa del Segar i el Batre d'Avià Foto: Pere Gendrau

Més d’un miler de persones s’han aplegat aquest diumenge al matí als voltants de l’Església de Santa Maria d’Avià per recordar l’antiga tasca de la sega i la batuda del camps, en el marc de la Festa del Segar i el Batre que s’oraganitza al municipi cada segon cap de setmana de juliol.
 
Segons ha explicat l’alcalde d’Avià, Vicenç Altozano, aquesta ha estat la 26a edició de la festa, que va sorgir arran de la pèrdua del sistema tradicional de recollir els cereals. En un inici, va néixer com una festa més del poble, ha explicat, tot i que es va anar integrant dins l’ideari i els moments festius d’Avià, “i ara és una festa prou reeixida i en què hi participa força gent”.
 
“Jo crec que hi ha hagut una participació important”, ha destacat. A més, el fet de col·locar les parades de manera diferent a la d’altres anys ha fet que la gent s’hagi distribuït millor. Aquesta ha estat una de les novetats de l’edició, ha indicat, en un any en què també s’ha commemorat la figura d’un dels pagesos impulsors de la festa. Pel que fa a altres modificacions, l’alcalde ha considerat que el Segar i el Batre “és el que és”, una festa amb pocs canvis.
 
A primera hora del matí s’ha obert el recinte de Santa Maria, s’ha fet l’esmorzar tradicional dels segadors i s’ha començat amb les tasques de sega, batuda i ventada, que han acabat amb la fabricació del paller i les garberes. En aquestes feines hi han participat diversos pagesos d’Avià, tot i que també n’han vingut molts “d’altres contrades”, ha remarcat Altozano.
 
Per a l’alcalde, la gràcia del Segar i el Batre és que “és una festa en què ens traslladem a
 una situació de feines del camp de fa uns 70 o 80 anys”. A més, també hi participen artesans i mestres d’oficis com ara ferrers, torners, cistellers, ceramistes i filadors, entre altres, el que l’alcalde ha descrit com “la base de la nostra pròpia cultura”.
 
En aquest sentit, el Segar el Batre “no deixa de ser una manera de recordar una de les tradicions de la nostra zona, que és cultivar cereals”, ha remarcat, una acció que també és bo que els infants aprenguin i recordin.

Segadors a la festa del Segar i Batre d'Avià Foto: Pere Gendrau

Cordes a la festa del Segar i Batre d'Avià Foto: Pere Gendrau

Festa del Segar i Batre d'Avià Foto: Pere Gendrau
 
Artesà a la festa del Segar i Batre d'Avià Foto: Pere Gendrau