El Ple de l'Ajuntament de Berga debatrà dijous una moció contra el TTIP

La plataforma berguedana contra aquest acord transatlàntic es presentarà aquest dimecres

Redacció
04 de novembre del 2015
Actualitzat a les 11:15h
L'Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP) serà un dels punts a debat durant el proper municipal de l'Ajuntament de Berga, que se celebrarà aquest proper dijous 5 de novembre. Això serà així, després de la moció presentada per la recent constituïda Plataforma Anti TTIP al Berguedà, que està integrada per la CUP, ERC, ICV, Podem, Procés Constituent i algunes Associacions de Veïns de Berga. 

Mitjançant aquesta moció, s'intentarà fomentar la declaració de Berga com a municipi contrari al TTIP, instar el Govern espanyol a mostrar el seu “rebuig” a l'actual proposta de l'Associació Transatlàntica per al Comerç i la Inversió entre la Unió Europea i els Estats Units, i demanar al Govern espanyol que enviï als diferents grups parlamentaris els esborranys negociats en cada ronda perquè es pugui celebrar un ple monogràfic sobre aquest tema. 

I és que el TTIP, segons denuncien en la moció, “va molt més allà del comerç” entre UE i EUA, sinó que tindrà un impacte “ampli i irreversible” en molts aspectes de la vida quotidiana. Especificament, destaquen que aquest acord tindrà conseqüències en la salut, l'alimentació, el treball, la seguretat dels productes, el medi ambient, els drets laborals i les polítiques de privacitat, afectant, fins i tot, la manera de treballar de les institucions democràtiques. A més, denuncien que aquestes negociacions s'han caracteritzat per una important “falta de transparència”, i el que se n'ha desprès, ha aconseguit alarmar bona part d'aquests partits polítics i institucions. 

Entre alguns exemples, destaquen a la moció, el TTIP permetria que els inversors estrangers eludissin els tribunals nacionals per presentar les seves queixes als tribunals internacionals i d'arbitratge. Un “privilegi" que, segons denuncien, tindrien "les empreses més poderoses”, i que consideren “injustificable”. Per altra banda, equiparar-se als EUA podria significar, segons apunten, perdre punts de la protecció de drets laborals garantitzats per l'Organització Internacional del Treball (OIT); mentre que en serveis públics, s'obriria la porta a les privatitzacions. 

En conjunt, critiquen que aquest tractat podria significar una “desregulació per la porta del darrere”, que podria afectar, segons asseguren, matèries com la salut, el medi ambient o els serveis públics, amb una “clara voluntat de privatitzar i laminar competències i capacitats de les institucions públiques”. 

Els objectius i línies de treballa de la Plataforma contra el TTIP del Berguedà els explicaran, aquest dimecres, en una roda de premsa. 
 

Arxivat a