L'Ajuntament de Berga es proposa assumir el crèdit d'1,2 MEUR d'Inberga Tur, però exigirà «responsabilitats»

El consistori no podrà formalitzar el Conservatori dels Pirineus sense un informe econòmic favorable de l'Institut Català de Finances

Aida Morales
03 de novembre del 2015
Actualitzat el 04 de novembre a les 12:02h
Assemblea per plantejar l'assumpció del crèdit d'Inberga Tur.
Assemblea per plantejar l'assumpció del crèdit d'Inberga Tur. | Aida Morales.

Assemblea per plantejar l'assumpció del crèdit d'Inberga Tur. Foto: Aida Morales.


L'equip de govern de l'Ajuntament de Berga ha convocat la ciutadania, aquest dimarts al vespre i amb caràcter d'urgència, després de veure's obligat a resoldre, el més aviat possible, la situació derivada de l'aval al crèdit de gairebé 1'2 milions d'euros que, el 2003, el consistori va donar a Inberga Tur. Aquesta empresa, concessionària de l'Hotel Berga Park i l'hostatgeria de Queralt, va declarar-se en concurs de creditors el 2012, i la responsabilitat econòmica va recaure, formalment, en l'Ajuntament de Berga, que després de pagar dues quotes de 48.000 euros, va decidir no fer-hi front.

El problema, segons ha exposat l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, en una assemblea oberta, és que aquesta "espasa" econòmica que l'Ajuntament va assumir, no possibilita que l'Institut Català de Finances (ICF) realitzi l'informe de solvència financera pertinent per formalitzar el Conservatori dels Pirineus. En aquest cas, doncs, i malgrat que el Conservatori ja ha iniciat les classes, no ho ha fet formalment, ja que el deute derivat de l'aval a Inberga Tur "bloqueja", ha dit, que pugui acabar d'engegar amb els papers en regla. El cas del Conservatori, però, és un, i Venturós també ha remarcat que aquest mateix entrebanc es podria repetir en qualsevol moment.

En aquesta roda de premsa oberta, l'alcaldessa ha explicat la situació davant d'una trentena d'assistents, entre ells, regidors de Convergència i Unió (CiU) i d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), a part de pares i mares d'alumnes de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB). Alguns d'ells, ha relatat, ja havien estat informats prèviament en una reunió, malgrat que l'equip de govern va considerar necessari també explicar la situació a tota la ciutadania perquè aquest és un dels "principis fonamentals" i obligacions de l'administració pública, ha dit. 

 
En aquest punt, però, l'alcaldessa ha reconegut que es tracta d'una qüestió difícil, ja que s'ha de solucionar injustament, assumint-ne les responsabilitat la mateixa ciutadania. "Assumirem un deute que nosaltres no hem generat", ha criticat, tot afirmant: "I com sempre, el guany és privat i les pèrdues sempre se socialitzen". Així mateix, Venturós ha destacat que, si finalment aquesta assumpció s'aprova, aquest serà només el primer pas: "Volem remarcar fermament i amb contundència, que d'aquí se'n derivaran unes responsabilitats, perquè ni nosaltres ni cap persona ha d'haver de pagar 1.165.000 euros". 

Reunió amb l'ICF

Després d'analitzar les diverses i possibles solucions al conflicte, membres de l'equip de govern, conjuntament amb l'exalcalde de Berga i delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau, s'entrevistaran, aquest dimecres, amb l'Institut Català de Finances. Allà, s'intentarà buscar una possible alternativa que, malgrat hagi de passar per assumir l'aval, sigui el més còmode possible per les finances de l'Ajuntament. 

Segons ha explicat Venturós, hi ha obertes dues possibilitats que s'hauran de tancar de cara a la setmana vinent. La primera suposa la condonació del deute a través dels diners que la Generalitat de Catalunya déu al consistori berguedà. En aquest cas, però, la quota no arribaria al 100%, ja que els 695.000 euros pendents de la Generalitat no permeten pagar els 1.2 milions d'euros de deute amb l'ICF per l'aval. No obstant això, aquesta és la proposta més còmode per al consistori, ja que la resta del crèdit es podria anar pagant mensualment. Per contra, la segona opció consistiria en assumir íntegrament aquest crèdit, una situació que, tal com han declarat, encara enduriria més la situació econòmica de la institució. 

Poca satisfacció

"Voldríem haver pogut solucionar aquest assumpte d'una altra manera; avui no és un bon dia", ha reconegut Venturós que, així mateix, ha lamentat el poc marge de maniobra que ha tingut l'Ajuntament. 

Respecte d'Inberga Tur, ha recordat que la relació amb aquesta empresa està als tribunals i que, fins que això no se solucioni, tampoc es podrà fer res, ni amb Queralt, ni amb l'Hotel Berga Park. En aquest cas, però, lluny de les sales de vistes, l'alcaldessa s'ha reafirmat en la necessitat que se'n derivin responsabilitats: "Ja veurem quines i de quina manera; ha sigut un tema que ha sortit a la llum perquè cremava". 
 

Assemblea oberta per plantejar l'assumpció del crèdit d'1,2 milions d'euros d'Inberga Tur. Foto: Aida Morales.

Arxivat a