Un 22% de les morts en accidents de muntanya són de senderistes

El Berguedà és una de les comarques que registra més rescats de Catalunya

per ACN/Redacció, 28 de novembre de 2015 a les 12:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de novembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La Unitat de Muntanya dels Mossos d'Esquadra, en un rescat. Foto: ACN


Un 22% dels accidents mortals a muntanya entre l'any 2000 i el 2015 a Catalunya ha estat de persones que practicaven senderisme. Així ho ha afirmat el caporal del grup d'Intervenció en Muntanya del cos dels Mossos d'Esquadra, Joan Perucha, que ha assenyalat que "la majoria acostumen a ser en vies no excessivament difícils, i persones que practiquen activitats sense un risc elevat", però que han patit un accident totalment involuntari com ensopegar, equivocar-se de ruta o un despreniment de roques. La Unitat d'Intervenció en Muntanya de Mossos d'Esquadra ja ha fet, durant aquest 2025, unes 550 intervencions.


Pel que fa al seu funcionament, han explicat que el grup està dividit en tres unitats d'intervenció. La primera es troba a Sabadell i està formada per dos comandaments i deu persones operatives que s'ocupen de la zona de les comarques de Girona, Tarragona i part de Lleida; una altra unitat a la Seu d'Urgell amb vuit agents que s'ocupen d'Alt Urgell, Cerdanya, Ripollès i Berguedà; i una darrera amb vuit persones a Vielha que s'ocupen de la Vall d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i Pallars Jussà.

L'augment de les persones que practiquen esports en la muntanya s'ha multiplicat exponencialment en els últims anys. Això, segons Perucha, "ha fet que el nombre d'accidents hagi augmentat". En total, la Unitat de Muntanya dels Mossos ha fet uns 550 serveis al llarg del 2015. El caporal de la Unitat a la Seu d'Urgell, Ricard Cabré, manifesta que "el grup fa de policia judicial a llocs de difícil accés on altres Mossos no poden arribar". En aquest punt, ha destacat que fan "aixecaments de cadàvers", i també s'encarreguen del patrullatge en zones muntanyoses, en refugis de muntanya, estacions d'esquí o curses de muntanya. 


Desapareguts i rescats

A part, el cos també col·labora amb els Bombers de la Generalitat en la recerca de persones desaparegudes a la muntanya. El Berguedà, de fet, és una de les comarques on s'han de realitzar més rescats i actuacions de recerca, a causa de la gran quantitat d'activitats esportives que s'hi practiquen, i de l'increment de persones al bosc durant la temporada de bolets. 

Segons ja va avançar aquest diari, fins el mes de juliol s'han hagut de realitzar, a la comarca, 37 rescats, una xifra superior a la de l'any passat, quan només se'n van haver de fer 27. En el conjunt de Catalunya, fins el juliol se n'han realitzat 471, destacant el Ripollès, la Garrotxa, el Pallars Sobirà i el Jussà, a part del Berguedà.

 

 

Participació