Bagà s’agermana amb La Roca de l’Albera

El municipi de la Catalunya Nord i la vila de Bagà comparteixen gairebé 200 anys d’història

per Redacció, 12 de juliol de 2014 a les 13:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de juliol de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Acte d'agermanament entre Bagà i La Roca de l'Albera Foto: Aida Morales

Bagà s’ha agermanat amb el municipi de la Catalunya Nord La Roca de l’Albera. Ho han firmat aquest dissabte l’alcalde de Bagà, Nicolás Viso, i el de La Roca, Cristian Nauté, en el marc de la trobada de ciutats medievals que aquest any es realitza per primera vegada a la vila baganesa, i que dóna el tret d’inici a la Setmana Medieval que finalitzarà el proper diumenge 20 de juliol.
 
Durant l’acte d’agermanament, en què han assistit diverses personalitats i ciutadans del municipi de la Catalunya Nord, a part d'una representació dels Senyors de Pinós, els alcaldes han intercanviat fotografies dels pobles i les banderes que, per compartir un passat comú, són gairebé iguals. 
 
“Aquest acte d’agermanament ha de ser un punt de partida d’una llarga amistat i col·laboració”, ha destacat Viso. Per a l’alcalde de Bagà, aquesta nova relació ha d’anar més enllà de la burocràcia, i els dos municipis han d’engegar projectes comuns en aquelles qüestions que els uneixen. En aquest sentit, ha animat totes les associacions i entitats de Bagà a proposar al consistori projectes comuns amb el municipi agermanat, i els ha instat a  “treballar conjuntament” i fer efectiu aquest nou vincle.
 
Per la seva part, l’alcalde de La Roca de l’Albera, que s’ha esforçat en parlar català, ha celebrat aquest acord que es va començar a gestar fa aproximadament un any i mig, i ha afirmat: “Ara el meu cor és mig francès i mig català”.
 
Posteriorment, l’historiador de Bagà Pere Cascante, i els de la Roca de l’Albera Jean Pierre Lacombe i Martina Camiade han realitzat una exposició històrica sobre el naixement dels dos municipis ja agermanats, fins arribar al seu vincle a través de la Baronia de Pinós, que va durar 188 anys, segons ha remarcat Camiade.
 
L’agermanament i la trobada de ciutats medievals que aquest any es realitza a Bagà són el punt de partida d’una Setmana Medieval repleta d’actes. Entre aquests, destaca la VII fira de demostració d’oficis i productors agroalimentaris del Berguedà, que començarà el dissabte 19 de juliol a la tarda i finalitzarà el diumenge 20. Segons Viso, Bagà ha donat un pas més de qualitat amb aquesta fira, ja que no és un "simple mercat medieval". Segons ha dit, els visitants podran gaudir en viu dels antics oficis artesans i tradicionals, així com tastar i conèixer els productes de proximitat de la comarca, en un marc totalment medieval.


Intercanvi de fotografies dels dos municipis Foto: Aida Morales

Els dos alcaldes s'intercanvien les banderes dels municipis Foto: Aida Morales


Representació dels Senyors de Pinós a l'acte d'agermanament Foto: Aida Morales

 

Participació