El sector carni critica l'alarmisme de l'OMS

Els carnissers posen en qüestió que es compari la carn processada amb substàncies com el tabac | Assenyalen que no es té en compte l'efecte de la dieta mediterrània | L'Agència de Salut Pública de Catalunya manté les mateixes recomanacions | “No s’ha d’alarmar a la població”, destaca la nutricionista Pilar Cervera

Elvira Vilardell/Oriol Gracià
29 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 17:57h
Un entrepà de cansalada viada
Un entrepà de cansalada viada | Adrià Costa
Des que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar l’informe que situa la carn processada (el pernil, bacó, botifarra, xistorra, botifarra, salsitxes, lasanyes precuinades, patés) en la categoria de productes cancerígens al mateix nivell que l'amiant i el tabac, productors carnis i nutricionistes han sortit a la palestra a matisar-ne les conclusions. 

En un país com Catalunya, on els embotits i la carn vermella (carn d’animals com el porc, corder, cabrit i cavall, considerada també producte “potencialment cancerigen” per l’OMS) són a la base de la cultura gastronòmica, la veu de ramaders, productors i metges s’ha fet sentir en especial contundència.

Segons el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya la carn més consumida a Catalunya és el pollastre, si bé entre 2011 i 2012 el consum dels derivats del porc (una de les carns vermelles) ha augmentat, sobretot la cansalada i la mantega, però també el pernil salat, el pernil cuit, les salsitxes, el fuet i llonganisses.

Un consum responsable i moderat

“No s’ha d’alarmar a la població”, remarca en primer lloc la dietista-nutricionista Pilar Cervera, professora de la Universitat de Barcelona. “Fa anys que molts estudis alerten de certs components en las carns processades vinculats a alguns càncers. Ara bé, el consum de carn amb moderació i no a diari, no té cap problema. A més, cal no oblidar que les carns vermelles son portadores de ferro de molt bon valor biològic. El que s’ha de transmetre es la idea de que cal menjar variat, no grans racions i alternar molt la freqüència dels aliments”, conclou. 

Les explicacions de Cervera van en la línia de l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició que recomana un consum moderat d’embotits i no menjar carn vermella més de dues vegades per setmana. Però malgrat els matisos dels nutricionistes, l’informe de la OMS ha caigut com un gerro d’aigua freda entre els productors. 

L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), per la seva banda, ha decidit mantenir les recomanacions habituals de consum moderat de carn vermella i ocasional de carns processades, en el marc d'una alimentació variada i equilibrada. Gemma Salvador, responsable de Promoció de la Salut mitjançant l'Activitat Física i l'Alimentació Saludable, també recorda que els menús escolars de Catalunya –que es van revisar l'any passat- ja aposten per una major presència de verdures, hortalisses i fruites.

Les virtuts de la dieta mediterrània

Aquest dimarts la Llotja de Vic va carregar contra l'anunci de l'OMS, però les reaccions del sector carni continuen augmentant. Pròsper Puig, vicepresident del Gremi de Carnissers, Cansaladers i Xarcuters de Barcelona, creu que l'estudi de l'OMS menysté molts factors que s'haurien de tenir en compte, entre ells la dieta mediterrània. De fet, segons detalla, l'informe analitza persones que consumeixen fins a 350 grams diaris de carn, una quantitat molt més elevada de la que es menja a Catalunya.

"Estem molt tranquils. No som només nosaltres qui rebutgem l'informe, sinó que ja hi ha científics que l'han rebatut, com el doctor Joan Massagué, que ha posat en qüestió que es compari la carn processada amb substàncies com el tabac", argumenta Puig a NacióDigital. "De fet, el mateix estudi assegura que no s'ha de deixar de menjar carn, sinó que se n'ha de regular el consum”, afegeix.

Francesc V. Dalmau, cansalader des de fa més de 45 anys i propietari d'una xarcuteria a Moià (el Moianès) també considera que comparar la carn processada amb substàncies com el tabac o l'amiant "és una exageració". "S'ha de tenir clar que la carn és un producte segur i que el dolent és l'abús, sobretot de fumats, com el bacó o els frankfurts”. A més recorda que tots els additius que s'afegeixen als productes estan avalats per les autoritats sanitàries, qui també en marquen la quantitat. 

"Un fuet, per exemple, a part de carn de porc també porta nitrat potàssic (0,25 grams per quilo), que és un conservant, àcid escòrbic (0,5 grams per quilo), un antioxidant, i s'hi poden afegir lactoses, que serveix per lligar la massa". Amb els anys, l'ús dels additius s'ha anat "optimitzant" i només es fan servir els "justos", explica Dalmau a NacióDigital. Tant Puig com Dalmau opinen que darrere de l'informe hi poden haver certs lobbies i lamenten que sempre acabin perdent els mateixos: els petits comerciants.

El restauradors a l'expectativa

Per la seva banda, el sector de la restauració es mostra caut i no ha manifestat públicament el seu posicionament per evitar, precisament, d'alimentar encara més la polèmica. NacióDigital ha contactat amb una de les principals empreses catalanes del sector i els seus responsables entenen "l'alarma que ha desencadenat l'informe per la notorietat d'una institució com l'OMS", però resten a l'espera de la publicació de l'estudi definitiu.

I és que el text conegut fins ara és un avançament que va publicar el rotatiu britànic Daily Mail la setmana passada. "Caldrà, per tant, conèixer-ne el redactat final", asseguren. Amb tot, i malgrat l'enrenou mediàtic, no creuen que a curt termini l'estudi afecti de manera evident el seu negoci. "Disposem d'una carta extensa i prou variada com per satisfer les prioritats nutritives de cada un dels nostres clients", diuen.