El sector carni del Berguedà treu ferro a la declaració de l'OMS i diu que a la comarca es fan les coses «ben fetes»

El cansalader i membre del gremi de Berga espera que l'Organització Mundial de la Salut rectifiqui en els propers dies

Aida Morales
29 d'octubre del 2015
Actualitzat el 30 d'octubre a les 11:16h
El cansalader i membre del gremi de Berga, Ignasi Guitart
El cansalader i membre del gremi de Berga, Ignasi Guitart | Aida Morales.

El propietari de la Cansaladeria Guitart, membre del Gremi de Cansaladers de Berga i president del Clúster de Productes Agroalimentaris, Ignasi Guitart, ha volgut enviar un missatge de “tranquil·litat” a tota la societat berguedana, després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) hagi declarat aquesta setmana que la carn vermella i processada pot augmentar el risc de patir càncer de còlon i de recte, i que l'hagi posat al nivell de substàncies com el tabac o amiant.

En declaracions a NacióBerguedà, Guitart ha volgut relativitzar aquesta declaració, tot destacant que l'ús abusiu de qualsevol producte és nociu, però que en petites quantitats, no es pot comparar: “No pot ser que sigui més saludable fumar-te un cigarret al dia que menjar-te un entrepà de pa amb tomàquet i pernil”. 

De fet, Guitart està convençut que les declaracions de l'OMS s'han sobredimensionat i que, fins i tot, ni aquesta mateixa organització s'esperava tenir tanta “repercussió”. Per això, s'ha mostrat convençut que, properament, l'OMS farà una rectificació o una matisació d'aquest anunci perquè, tal com ha denunciat, “és molt bèstia” i s'ha exagerat. A més, el cansalader considera que “és una cosa molt seriosa com per fer-hi broma".

Oportunitat per als artesans

Davant d'aquesta situació, però, Guitart també ha volgut mirar la part més positiva de la polèmica, que és la qualitat d'alguns productes i, en especial, dels artesans. “Tots els comerços petits i artesans som molt curosos a l'hora de fer els productes”, ha dit, tot contrastant aquesta manera de treballar amb la de les grans superfícies i fabricants que, segons ha afirmat, “potser no tenen la matèria primera de tan alta qualitat”. 

En aquest punt, ha declarat que s'ha de veure com una oportunitat per desmarcar-se d'aquestes grans superfícies. A més, també ha volgut tranquil·litzar tothom sobre els productes carnis que es venen a la comarca: “Al Berguedà, jo penso que, al mil per cent, les coses es fan ben fetes”. 
 

El sector carni critica l'alarmisme de l'OMS

 

Alguns dels productes carnis que elabora Guitart. Foto: Aida Morales.