La preocupació pel reciclatge ocupa el ple del Consell Comarcal

El plenari del Consell aprova per unanimitat donar suport al president Mas, Ortega i Rigau, imputats pel 9-N

Aida Morales
29 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 12:27h
Consell Comarcal del Berguedà.
Consell Comarcal del Berguedà. | Aida Morales.

Consell Comarcal del Berguedà. Foto: Aida Morales.


La segona sessió de legislatura del nou Consell Comarcal del Berguedà ha
tocat un dels aspecte que, al seu torn, també discutirà el proper Consell d'Alcaldes, que s'ha convocat després d'anys el proper 13 de novembre. En aquest, els residus i el reciclatge han estat els protagonistes, amb una defensa i preocupació destacada per part del grup d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que tots els grups finalment han compartit. 

El Consell ha començat amb l'aprovació de les ordenances fiscals del 2016, que comporten, sobretot, un increment del preu de la tona que entra a l'abocador fins a 71,24 euros. Aquest aspecte, votat a favor per tots els grups i amb l'abstenció dels republicans, ha portat a parlar de la necessitat d'actualitzar el padró de residus de cada municipi, i a valorar un possible pagament retroactiu, en aquells casos que, durant anys, s'hagi pagat menys. 

"Si establim que no ha pagat el que toca i es pot comprovar; pot tenir caràcter retroactiu?", ha preguntat el portaveu d'ERC, Eduard Coronado. "És decisió municipal", ha contestat el president del Consell, David Font, que també ha recalcat que, tant això com el preu del rebut, el determina cada municipi. 

Per la seva part, la consellera Anna Alsina de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) també ha posat l'accent en la necessitat de replantejar les categoritzacions del padró: "Creiem que el canvi de model és l'únic que ens portarà a generar menys rebuig".

 
El model de reciclatge i la campanya que s'ha de portar a terme al respecte han centrat, a continuació, els elements de debat. Per a ERC, aquesta no s'hauria de "limitar" a ser, només, publicitària, ha dit, Coronado, que ha demanat que, per contra, impliqui tots els actors i ciutadania. 

En resposta d'això, el vicepresident primer del Consell Comarcal, Xavier Francàs, ha assegurat que els tècnics de la casa hi estan treballant, així com també valorant el porta a porta o tenir una planta de triatge, amb l'objectiu de revertir l'índex dels 90 indecisos i 10 convençuts per cada 100 persones que hi ha, actualment, al Berguedà. 

"Ens sentíem molt sols a l'hora de plantejar el tema", ha prosseguit el portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Abel Garcia. Per això, ha manifestat el seu suport en tot el que s'hi refereixi, ja que fa molts anys que ha lamentat que el seu grup en parla.

El PSC, d'acord en "la major"

El Consell Comarcal també ha aprovat una moció de suport al president en funcions Artur Mas, i a les conselleres Joana Ortega i Irene Rigau, que van ser imputades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per posar les urnes el passat 9 de novembre. En aquesta, tots els grups del ple hi han votat a favor, inclòs del PSC, que ha afirmat que, malgrat no estar d'acord "en algun punt", sí que ho està en "la major". "La decisió del nostre vot és que en els conflictes polítics, calen decisions polítiques, mai judicials", ha declarat Garcia. 

Pel que fa a ERC, Josep Colillas ha remarcat la tasca que van fer els 40.000 voluntaris que van participar en la consulta i, per part de la CUP, Alsina ha destacat que "no és l'únic cas", ja que "fa anys que hi  ha repressió en certs moviments polítics".