Neix una plataforma virtual única a Catalunya per motivar la implantació d'empreses al Berguedà

Josep Fígols i Joan Boix afirmen que "cal vendre la comarca" i que el Berguedà sigui una de les cinc primeres opcions d'una empresa per créixer

Aida Morales
27 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 19:20h
Presentació del nou GeoPortal i catàleg promocional de sòl industrial.
Presentació del nou GeoPortal i catàleg promocional de sòl industrial. | Aida Morales.

La marca 'Berguedà' en el camp de la promoció turística esportiva i familiar és clara, però la seva lectura industrial, com a pol d'atracció de noves empreses, és encara un camp per explorar. Per això, l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, amb la col·laboració de la Unió de Polígons Industrials de Catalunya ha posat en marxa dues eines per promocionar i dinamitzar la comarca. La primera, és un catàleg, mentre que la segona, un mapa interactiu de sòl industrial.

I és que al Berguedà, gairebé hi ha tant espai industrial ocupat, com el que queda per acollir noves empreses, amb diferents tipus de terrenys, serveis i també preus. En aquest sentit, l'objectiu del Mapa de Sòl Industrial, que es vehicula a través de la nova pàgina web berguedaempreses.cat, és que la comarca esdevingui una de les cinc primeres opcions, a Catalunya, de qualsevol empresa per a instal·lar-se. 

“Ha de ser l'oferta per captar empreses i generar llocs de treball”, ha explicat en roda de premsa el president de l'ADBerguedà, David Font. De la mateixa manera, per aconseguir aquesta captació, el president de la Cambra de Comerç del Berguedà, Joan Boix, ha considerat “indispensable” que hi hagi aquest inventari de sòl industrial, que afirma que serà el “punt de partida per vendre la comarca”. Una idea que també ha compartit el president de l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB), Josep Fígols: “De la mateixa manera que promocionem el Berguedà turísticament, necessitem vendre el Berguedà a nivell industrial”. 

 
Fígols també ha afirmat que el Berguedà ha de ser “una opció” per a les empreses, fent competència a la resta de comarques de Catalunya i, sobretot, deixant de passar desapercebuts: “El més important és que ens fiquin a la llista; que pensin en nosaltres”. 

Actualment, unes 200 empreses de les prop de 1.250 que hi ha a la comarca pertanyen al sector industrial, ha relatat el president de l'ACEB. Això representa, ha dit, prop d'un 16% del total, un percentatge considerablement a la baixa, en comparació amb el que vol aconseguir la Generalitat en el conjunt de Catalunya, que se situa sobre el 25%. 

Polígons, municipis, empreses i immobiliàries

El Geoportal sobre empreses del Berguedà permet situar sobre el mapa el conjunt de sòl industrial de la comarca, dividir-lo per municipis i precisar, amb colors, quines zones són polígons industrials, quines pertanyen altres activitats econòmiques i quines són, a la llarga, urbanitzables. A més, permet entrar-hi municipi per municipi, aprofundir sobre les característiques de les diferents empreses censades, i veure les dades d'ocupació, superfície i situació de cada polígon. 

A més, però, i d'una manera totalment interactiva, també es permet veure quina oferta immobiliària hi ha en cada zona i entrar, si és convenient, a l'espai web de l'empresa immobiliària que gestiona una parcel·la o una nau, per tal d'agilitzar el procés de compra o lloguer.

 
Per promocionar aquesta eina, que ja circula per les xarxes, l'ADBerguedà engegarà una sèrie d'accions amb la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i els diferents espais específics, i també pretén posar-se en contacte amb les empreses que, d'una manera o altra, es puguin interessar per instal·lar-se a la comarca. 

Geoportal engegat, però dinàmic

La plataforma interactiva i el catàleg han tingut un cost de 12.000 euros, ha explicat Font, que han estat subvencionats pel Servei d'Ocupació de Catalunya. Es tracta, de fet, d'una plataforma “singular”, única a Catalunya, i que pretén ser una eina de posicionament “clau”, ha assegurat, per a diferenciar-se d'altres comarques o zones industrials catalanes. 

I en aquesta línia, la plataforma també estarà en contínua actualització. Actualment, hi consten unes 235 empreses, tot i que cada municipi anirà traslladant tota la informació al respecte durant els propers dies. Tal com han precisat, s'ha tractat d'una tasca conjunta entre les institucions públiques i privades, que es valora molt positivament per tots els agents econòmics del Berguedà, i que s'espera que esdevingui un abans i un després, en l'evolució industrial de la comarca.