Borredà alerta d'una «plaga» de processionària i demana ajuda al Govern

Joan Roma avisa que aquest insecte "s'estén amb una rapidesa terrible”

Aida Morales
27 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 10:05h
Imatge d'una bossa de processionària.
Imatge d'una bossa de processionària. | A.T.

Imatge d'una bossa de processionària. Foto: A.T.


L'alcalde de Borredà, Joan Roma,  ha enviat una carta a la Conselleria d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya alertant que, en aquest terme municipal, s'ha detectat una plaga de processionària d'una extensió i intensitat “poques vegades vista”. Segons Roma, aquest fet es dóna a la part de Borredà limítrof amb el Lluçà, tot i que també assegura haver-ne detectat un augment en altres indrets de la comarca. 

En el cas concret de Borredà, ha explicat, aquesta plaga ocupa “un espai de considerables dimensions” que abans havia integrat el municipi de Salselles, i demana una actuació urgent per part dels serveis territorials, ja que hi ha “perill” que aquesta s'estengui cap a altres finques i municipis. En aquest sentit, i malgrat que afirma ser “conscient” de les limitacions pressupostàries del Departament, assegura que “hi ha actuacions que no poden esperar” per tal “d'evitar mals majors”. 

Segons Roma, la plaga de processionària s'ha fet gran després d'aquest estiu a causa de la climatologia i, tal com assegura, “la reproducció s'estén amb una rapidesa terrible”. Per això, diversos propietaris forestals i veïns li han manifestat la seva preocupació, així com la necessitat de realitzar algun tractament contundent. 

La processionària és un insecte que habita a la conca mediterrània i que s'identifica per la presència de les típiques bosses de pèls blancs a les branques dels pins, i sovint per la presència, també, d'erugues, una vegada ha passat l'estiu. Aquest plaga produeix defoliacions als arbres i els debilita, i les erugues també poden provocar danys importants als ulls, a les persones al·lèrgiques i poden ser mortals per als gossos.
 

Les processionàries poden ser mortals pels gossos. Foto: delCamp.cat