La PAHC presenta un escrit al jutge degà de Berga perquè apliqui la ILP d'Habitatge

La Plataforma recorda al jutge degà, als ajuntaments i als afectats que aquesta dóna “eines potents” per frenar els desnonaments

Aida Morales
26 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 19:50h
Ramon Massana i dues membres més de la PAHC Berguedà.
Ramon Massana i dues membres més de la PAHC Berguedà. | Aida Morales.

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) del Berguedà ha presentat, aquest dilluns al matí, un escrit als Jutjats de Berga dirigit al jutge degà, per tal de recordar la vigència de la Llei d'Habitatge 24/2015, que es va aprovar aquest estiu, i que permet frenar els desnonaments de lloguer i hipoteca. D'aquesta manera, la PAHC dóna un toc d'atenció als jutjats, i també als ajuntaments i institucions, per tal que apliquin aquesta llei i “la tinguin en compte”. 

Ho ha explicat el portaveu de la Plataforma al Berguedà, Ramon Massana, que ha recordat que aquesta llei va ser aprovada pel Parlament de Catalunya amb els vots favorables de tots els grups polítics, i que és una “eina bastant potent” per frenar execucions hipotecàries i garantir el dret a l'habitatge per a tothom. Concretament, ha relatat, en cas que un procés arribi a un possible desnonament, la llei indica que cal assegurar que la família tingui un lloc on viure. Si el procés implica grans tenidors d'habitatge, com ara entitats bancàries o immobiliàries, la legislació obliga a fer un lloguer social durant tres anys en el mateix edifici. Si implica petits tenidors, s'han de buscar acords i les administracions públiques han de garantir un lloc on reallotjar la família. 

El problema, ha explicat Massana, és que hi ha moltes famílies que no saben que es poden acollir a aquesta llei i, d'aquí, la importància de la seva difusió. En el cas del Berguedà, en els darrers 15 dies hi ha hagut un parell de famílies que s'han interessat, tot assumint que, a la comarca, molta més gent es pot trobar en aquesta situació. A més, la llei també fa referència als problemes de subministrament i dóna mesures per evitar el sobre endeutament. 

 
“Aquesta llei és el resultat de sis anys de lluita i història de la PAH”, ha declarat el portaveu d'aquesta plataforma al Berguedà. No obstant això, es tracta d'una legislació encara desconeguda que cal conèixer i aplicar. Per aquest motiu, en l'escrit entrat als Jutjats de Berga, la PAHC demana que es convoqui una Junta de Jutges que inclogui aquesta llei; que els poders judicials vetllin perquè s'apliqui; que s'aturin tots els procediments d'execució hipotecària o desnonaments per impagament de lloguer, per tal de poder-se acollir a la llei, i que es promogui la suspensió cautelar dels procediments judicials oberts, que puguin comportar la pèrdua de l'habitatge. 

Concentracions com la de Berga s'han portat a terme, aquest dilluns, en diversos punts del territori català. A Manresa, per exemple, una trenta de persones s'han concentrat davant dels jutjats pel mateix motiu. Pel que fa al Berguedà, Massana ha recordat que també s'està en converses amb ajuntaments, entre els quals el de Berga, amb qui ja s'ha concertat una trobada per fer seguiment d'aquest tema

Gairebé 100.000 procediments

Els procediments d'execució hipotecària a Catalunya s'han disparat entre el 2008 i el 2013. Segons dades del Consell General del Poder Judicial, aquests han arribat gairebé als 100.000 durant aquests cinc anys, una problemàtica a la qual s'hi han de sumar les dificultats per pagar el lloguer. Aquestes xifres mostren, segons la PAH, una situació “d'emergència social especialment greu” en l'àmbit de l'habitatge a Catalunya. 

A més, la Plataforma també destaca l'increment de la pobresa energètica, que ha augmentat un 60% des del 2008 en el cas de la llum, i un 66% en el de l'aigua. 
 

Carta presentada al jutge degà dels Jutjats de Berga

La PAHC Berguedà demana "iniciativa política" a l'Ajuntament de Berga per multar els pisos buits dels bancs

Arxivat a