Uns 30 estudiants suecs s'interessen a Berga pel procés d'independència

La diputada sueca al Parlament Europeu Bodil Valero espera poder repetir l'intercanvi | David Font explica els darrers esdeveniments del procés català des del 2005

Aida Morales
23 d'octubre del 2015
Actualitzat el 24 d'octubre a les 10:29h
David Font, Bodil Valero i Jaume Farguell.
David Font, Bodil Valero i Jaume Farguell. | Aida Morales.

Aprofitant l'estreta vinculació que té històricament Berga amb Suècia, el Casal d'Europa ha organitzat el que s'espera que siguin les primeres, tot i que no les últimes, trobades d'intercanvi estudiantil entre els dos territoris. En aquest sentit, i amb la col·laboració de la diputada sueca al Parlament Europeu Bodil Valero una trentena d'estudiants de la ciutat sueca de Gavle han vingut a passar uns dies a Berga, on han visitat alguns dels seus atractius naturals però, sobretot, on s'han acabat d'interessar pel procés polític que està vivint Catalunya. 

“Ja hem tingut una xerrada sobre això, però m'han demanat més, perquè no s'entén el que passa aquí; no s'entén des de fora”, ha explicat Valero, abans d'iniciar un acte conjunt amb una vintena d'estudiants més de Berga i Gironella, i una desena arribats de Solsona. Per a la diputada, que coneix des de fa anys la realitat catalana, és “important” donar a conèixer què passa a Catalunya, i ha assegurat que tots els estudiants suecs estan “entusiasmats”. 

De fet, qui s'ha encarregat de realitzar aquesta explicació detallada de la situació política de Catalunya ha estat el president de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) al Berguedà, David Font, que ha posat sobre la taula la sèrie d'esdeveniments que, finalment, han portat a l'actual situació de crispació. Font s'ha remuntat al 2005, quan es van iniciar les converses per elaborar un nou Estatut d'Autonomia, passant per la sentència del 2010, i fins a aquest passat 15 d'octubre, quan el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va estar citat davant la justícia per posar les urnes el passat 9 de novembre. 

“Que s'emportin una imatge real del que estem vivint al nostre país, no pel que expliquen els mitjans espanyols, sinó pel que s'està vivint”, ha declarat Font. En aquest sentit, ha considerat important transmetre la voluntat dels catalans de poder decidir el seu futur “d'una manera totalment lliure”, i s'ha alegrat del seu interès.

Coneixences amb anglès

Abans d'iniciar l'acte, els estudiants suecs, conjuntament amb alguns de solsonins, i una vintena de berguedans provinents de l'Institut Guillem de Berguedà, l'Escola Xarxa i l'IES Pere Fontdevila, han realitzat una gran rotllana per presentar-se i començar a compartir experiències. En aquest cas, la llengua anglesa ha estat el vehicle de comunicació entre tots, que s'han mostrat molt interessats per aquesta iniciativa. 

Segons ha explicat el president del Casal d'Europa, Jaume Farguell, l'objectiu és propiciar un intercanvi més continuat entre estudiants del Berguedà i Suècia. Unes relacions que, en definitiva, puguin aportar més coneixement dels dos indrets. De la mateixa manera, Valero ha assegurat que aquesta també és la seva voluntat: “És la primera trobada que jo he fet aquí; però espero que seran moltes més”.
 

Rotllana entre estudiants catalans i suecs. Foto: Aida Morales.

Arxivat a