Els consells comarcals de Barcelona reivindiquen el seu paper

Els presidents es reuneixen per reclamar una millor interlocució amb la Generalitat | El president del Berguedà i del Moianès no hi han pogut assistir

Albert Segura
23 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 11:00h
Els presidents dels consells comarcals reunits.
Els presidents dels consells comarcals reunits. | Albert Segura

Els presidents dels consells comarcals de l'area de Barcelona, reunits a Sabadell. Foto: Albert Segura

 
Els presidents dels consells comarcals de la demarcació de Barcelona s’han reunit aquest dijous al migdia a la seu del Consell Comarcal del Vallès Occidental per reivindicar el seu paper com a representants i gestors dels serveis de proximitat. Els representants dels ens supramunicipals han posat en valor la tasca que duen a terme, molts cops sense les partides pressupostàries assignades corresponents.
 
La reunió ha comptat amb la participació de l’amfitrió, Ignasi Giménez, i els presidents dels Consells Comarcals d’Osona, el Bages, el Vallès Oriental, el Maresme, l’Alt Penedès, l’Anoia i el Garraf, mentre que els del Moianès i el Berguedà no han pogut assistir-hi per problemes d’agenda. La voluntat del col·lectiu és constituir-se com a grup de treball per reivindicar el paper dels consells comarcals, tant de la demarcació de Barcelona com de la resta del país.
 
“El nostre és un model d’èxit, és l’administració que més treballa per la Generalitat i proposem fixar un marc global de relació pel que fa a serveis que prestem”, ha explicat Giménez. Es per aquest motiu, que plantegen millorar la interlocució amb el govern de la Generalitat, fet pel qual sol·licitaran una reunió per millorar la fluïdesa. “Els consells gestionem diferents serveis, i de vegades es fa difícil tenir una resposta de la Generalitat”, ha lamentat Giménez.
 
Problemes de tresoreria
 
El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental també ha reconegut els problemes de finançament que creuen les administracions, i que fa que moltes vegades no cobrin el que toca quan toca. “Actualment tenim retardat el pagament de tres anualitats”, ha apuntat Giménez, un fet que la resta de presidents han assegurat que també passa, entre dos i tres anualitats, en els seus territoris.
 
Els representants supramunicipals han recordat que el sistema de finançament dels consells comarcals passa pels Fons de Cooperació Locals, que permeten pagar rebuts com el de l’electricitat o els sous dels treballadors, tot plegat, per qüestions de caràcter ordinari i estructural.