Ciuraneta creu que el Berguedà pot ser un referent en biomassa a Catalunya

El conseller d'Agricultura visita diversos municipis de la comarca per parlar de ramaderia, agroalimentació, biomassa i els ajuts Leader

Aida Morales
23 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 18:04h
Un treballador de la biomassa forestal.
Un treballador de la biomassa forestal. | Aida Morales.

Un treballador de la biomassa forestal. Foto: Adrià Costa


El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, ha realitzat, aquest dijous, una visita a diversos municipis del Berguedà, per tal de conèixer la situació de la comarca i entrevistar-se amb diferents agents polítics i socials sobre aspectes com la biomassa, els ajuts Leader, el sector agroalimentari, o l'agricultura i la ramaderia. Per això, ha visitat Olvan, la Pobla de Lillet, la colònia de l'Ametlla de Merola i Gironella on, segons ha explicat, ha copsat “cadascuna de les inquietuds”, però també ha pogut rebre propostes per aplicar al territori. 

En aquest sentit, ha remarcat la feina que s'està realitzant en el camp de la biomassa, una pràctica de la qual, tal com ha reconegut, el Berguedà en pot ser un referent a Catalunya: “Jo crec que sí; la base forestal la tenim”. En aquest sentit, ha explicat que la bioeconomia és una prioritat del Govern de la Generalitat i que, més enllà d'aquí, també hi ha una “aposta molt clara” per la gestió de l'entorn. 

Per altra banda, ha destacat que l'aprofitament forestal, que al Berguedà és molt rellevant, sobretot, arran de la Mancomunitat de Municipis berguedans per la Biomassa, també comporta un “estalvi important”, sense parlar dels llocs de feina que genera i el “benefici pels boscos”, ha indicat. 

Ciuraneta, que a la tarda ha visitat la iniciativa Logos Berguedà i el nou accés al nucli històric de Gironella, també ha volgut posar en valor el Programa Leader, clau per tirar endavant aquest projecte de l'Ametlla de Merola i el nou ascensor que ha estrenat aquest estiu el municipi del Baix Berguedà. En aquest punt, el conseller ha destacat el paper de Leader com a motor de l'economia rural de Catalunya, unes ajudes que entre el 2007 i el 2013 han deixat més de 18 milions d'euros a la Catalunya Central, i que han ajudat a crear 170 llocs de feina. Per altra banda, també ha instat el Clúster de Productes Agroalimentaris del Berguedà a continuar expandint-se, i a créixer arreu de Catalunya.