Un projecte de suport a la gent gran de Berga demana més voluntaris

L'objectiu del programa 'Companyies' és plantar cara a l'aïllament d'aquest col·lectiu

Redacció
22 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 9:28h

Un home gran. Foto: Adrià Costa


El projecte 'Companyies', que es desenvolupa des del 2014 a través de l'àrea social de l'Ajuntament de Berga, ha fet una crida a la ciutadania per empatitzar, una mica més, amb les persones grans i implicar-se en accions de voluntariat per pal·liar l'aïllament social d'aquestes. De fet, aquest projecte té per objectiu millorar la qualitat de vida de la gent gran de la ciutat, que cada vegada és més al Berguedà, i que sovint té problemes de solitud i inactivitat. 

Per això, des del consistori s'ha volgut tornar a impulsar el programa 'Companyies', que compta amb la col·laboració de la Creu Roja de Berga, la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet i l'Institut Guillem de Berguedà, per tal d'aconseguir “fer passos endavant” i, a més, integrar la ciutat dins del projecte Ciutats Amigues de la Gent Gran, que porta a terme l'Organització Mundial de la Salut. 

No obstant això, la clau del programa a curt termini són els ciutadans i ciutadanes de Berga que, a través del voluntariat, poden aconseguir plantar cara a l'aïllament social de gent gran. Per això, es demana més implicació a través d'entitats com la Creu Roja, que forma voluntaris que fan companyia a una persona d'edat avançada; la Biblioteca de Berga, que fa arribar a les persones grans notícies d'àmbit local a través d'un recull setmanal de premsa comarcal, organitza sortides a la biblioteca o fa arribar llibres, música i pel·lícules a qui ho demana; o l'Institut Guillem de Berguedà, que elabora projectes entre estudiants i persones grans, i realitza visites d'acompanyament dels voluntaris. 

Inicialment, els voluntaris formats per la Creu Roja realitzen una visita setmanal d'una hora. Durant aquesta, l'objectiu és establir un vincle de confiança que permeti trencar l'aïllament de la persona gran i la reforci emocionalment. Segons l'Ajuntament de Berga, la majoria de beneficiàries d'aquest voluntariat són majors de 75 anys, majoritàriament dones, i que viuen soles o amb alguna altra persona gran a la ciutat.
Arxivat a