Berguedà, Bages, Anoia, Solsonès i Osona lideren el creixement de Catalunya el 2014

El PIB agregat a les cinc comarques de la Catalunya Central se situa en el 2'3%, mentre que la mitjana catalana és de l'1'5%

Redacció
21 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 11:15h

El catedràtic d'Economia Aplicada de la UAB, Josep Oliver Foto: ACN


La Catalunya Central ha liderat el creixement del país durant el 2014. Aquesta és la dada que es desprèn de l'Anuari que cada any elabora Catalunya Caixa i que està dirigit pel catedràtic d'Economia Aplicada de la UAB, Josep Oliver. El professor ha assenyalat que a diferència del que va passar els anys 2000, en què les bases de la recuperació se sustentaven en la construcció i el sector públic, ara ha estat la indústria, en especial la indústria alimentària, i els serveis privats, liderats per les pernoctacions hoteleres, els sectors que han actuat com a "potes" d'aquest creixement. Les comarques centrals han presentat un augment del PIB del 2'3%, molt superior a la mitjana catalana que és de l'1'5%.

El catedràtic, doncs, ha assenyalat que el 2014 "és l'any de la sortida de la crisi". Durant els 12 mesos, el PIB català va créixer un 1,5%, una recuperació que s'ha fet encara més evident a la Catalunya Central amb creixement del 2,3%. Per comarques, Osona ha crescut un 3,41%, el Bages un 2,40%, l'Anoia un 0,87%, el Berguedà un 0,82% i el Solsonès un 0,77%. Aquestes xifres, segons el professor, indiquen que ja s'ha marcat un "clar abans i després" respecte del que ha anomenat "segona recessió", corresponents al període en què l'Estat espanyol es va veure immers en una greu crisi de confiança. 

Les bases d'aquesta recuperació, a diferència de llavors, no han estat la construcció ni el sector públic. El creixement, ha destacat Josep Oliver, ha vingut donat per la recuperació de la indústria, l'extrem "probablement més rellevant". Pel professor, és important que Catalunya recuperi la seva potència industrial i exportadora. En aquest àmbit, la Catalunya Central ha crescut notablement, sobretot per l'especialització d'alguns sectors, entre els més importants la indústria alimentària, que a través de la demanda exterior, però també per la demanda interna, estan creixent de manera "molt galdosa". 

L'altra gran pota de la recuperació és el sector terciari, i dins aquest, el subsector dels serveis privats, fonamentalment els vinculats a la demanda de les famílies. A la Catalunya Central, segons dades de la mateixa Generalitat, les pernoctacions hoteleres és on van créixer més de tot el país, un 13%. El professor Oliver ha destacat que això es va traduir en un important augment del comerç i l'hostaleria, dades que expliquen el fort creixement.

Pel que fa al sector de la construcció, aquest àmbit continua a la baixa tot i que les xifres apunten que s'està davant una lenta recuperació, ha assenyalat Oliver. Concretament, els subsectors que creixen són el de les rehabilitacions, que ha mostrat una millora "perceptible", i també s'ha observat una caiguda menys intensa en els habitatges que s'inicien. Amb tot, els valors absoluts són molt baixos, ha destacat el professor. De fet, la Memòria Econòmica de Catalunya pel 2014 presentada per la Cambra de Comerç de Barcelona destacava que el Berguedà, en concret, tenia una tendència positiva en l'increment d'afiliats a la Seguretat Social en l'àmbit de la construcció, que creixia un 6,2% respecte de l'any anterior.

Davant de tot això, però, i malgrat que la lectura de les xifres macroeconòmiques, amb creixements sòlids en àmbits com l'industrial o el sector privat, facin pensar que s'està entrant en una fase de creixement, Oliver ha explicat que encara serà necessari un període "dilatat en el temps" per reabsorbir tots els estralls que ha causat la crisi en àmbits com l'ocupació o el benestar.