Joan Roma denuncia que algunes visites guiades a esglésies del Berguedà passin a ser concertades

L'alcalde de Borredà retreu a la Diputació de Barcelona que no s'hagi consultat als ajuntaments | Roma reclama que Sant Sadurní de Rotgers es pugui tornar a visitar sense concertar visita a partir de gener

Aida Morales
20 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 16:41h

Església de Sant Sadurní de Rotgers


L'alcalde de Borredà, Joan Roma, no està d'acord amb la manera com es portaran a terme, a partir d'ara, les visites guiades a les cinc esglésies romàniques del Berguedà gestionades per la Diputació de Barcelona. Aquest servei, que s'havia cancel·lat temporalment per signar el nou contracte de concessió, es va restablir aquest dilluns, segons va informar l'ens supracomarcal. En aquest punt, el batlle ha escrit una carta al gerent de Serveis i Equipaments, Infraestructures i Patrimoni Arquitectònic de la Diputació, Josep Solé, queixant-se que, en el cas d'algunes esglésies, aquestes visites passen de ser públiques a concertades. 

Concretament, denuncia el cas de l'església de Sant Sadurní de Rotgers, al terme municipal de Borredà que, igual que Sant Vicenç d'Obiols i Sant Vicenç de Rus, passaran a obrir-se dissabtes, diumenge i festius, però sempre que s'hagi concertat la visita prèviament. “Passar de tenir un servei de guiatge segur i permanent tots els caps de setmana de l'any, a un altre de visita concertada prèvia, canvia totalment”, ha denunciat.

De fet, continua Roma en la seva carta, Rotgers és un “atractiu innegable i de gran interès” per als turistes i visitants de Borredà, i concertar visita prèvia “obstaculitza enormement aquesta visita”. Per això, ha afirmat que “no està d'acord” amb aquesta decisió que, a més, considera “negativa”, i ha demanat que es reconsideri perquè, a partir de l'1 de gener de l'any vinent, es puguin recuperar les visites guiades tal com estaven acordades i programades amb la Diputació. 

Decisió no consultada

Per altra banda, Roma també ha criticat que la decisió de realitzar visites concertades no ha estat consultada amb els ajuntaments afectats, quan la iniciativa de fer visitables els cinc monuments restaurats pel Servei de Patrimoni Local, en canvi, sí que ho va ser: “És una decisió que no ha tingut cap negociació ni consens amb aquest ajuntament, i crec que tampoc amb els altres ajuntaments afectats”. 

En aquest punt, recorda que la decisió de fer visitables els monuments va partir d'un acord entre els consistoris i la Diputació de Barcelona, que entenia que les inversions fetes en aquestes esglésies havien de retornar a la ciutadania, mitjançant l'obertura i guiatge al llarg de tot l'any. 
 

La Diputació reprèn el servei de visites guiades a les esglésies romàniques del Berguedà

El PPC demana explicacions sobre la interrupció del servei de visites a esglésies romàniques del Berguedà