SONS OF ANARCHY: Una banda sonora espectacular.

Pep Saña
21 d'octubre del 2015
990_1445194347soa
990_1445194347soa

Ja feia temps que em rondava pel cap de parlar de la banda sonora d’aquesta sèrie, i sobretot compartir-la (al meu parer em sembla espectacular) amb unes versions que en molts casos milloren l’original, i uns temes originals molt i molt bons. No exagero, sense cap mena de dubte, és una delicatessen

La Trama
La sèrie està inspirada en la vida real de la banda de motoristes americana Hells Angels (el fundador de la qual fins i tot surt en alguns capítols). Una de les dades que explica l'èxit de la sèrie, és que és profundament realista. Les batalles entre els diferents tipus de bandes (i amb diferents cossos de la llei) semblen profundament exagerades, però no lluny de la realitat.
La sèrie explica les aventures de Jax Teller (Charlie Hunnam) i la seva banda de motoristes psicòpates coneguda com SAMCRO (Sons of Anarchy Motorcycle Club Redwood Original), a la fictícia ciutat de Charming, i que s'enfronta a tot tipus d'enemics mentre intenta no descompondre's. Es aquesta es planteja fins a quin punt té sentit, i futur, seguir vivint al marge de la llei, sobretot quan l'esperança de vida dels membres és curta.
Encara que els moters de SAMCRO són els protagonistes, la resta de bandes també estan molt ben documentades. Hi ha des de tipus que actuen de manera independent a bandes amb connexions internacionals (com les ‘MARAS' o l'IRA) i la seva forma d'actuar a la sèrie surt dels informes reals del FBI.

Moltes són les claus que han convertit la sèrie en el que és. Per descomptat, als amants de les Harley ens cau la bava amb totes les que surten, com laHarley Davidson Dyna Glide de Jax Teller, i que només els membres poden pintar de negre (els aspirants han d'esperar). 

Sons of Anarchy va arribar a la fi desprès de 7 temporades, on la mitjana per capítol va ser de 4,6 milions d’espectadors, a banda de ser una de les sèries de Fox Crime millor valorades per la crítica.

La llegenda urbana diu que Kurt Sutter (creador de la sèrie) es va inspirar en Hamlet per al guió, però la veritat és que ell mateix va reconèixer que va ser el truc que va utilitzar per vendre el projecte. La realitat, però, és que Sons of Anarchy s’ha convertit en una de les series de culte més importants del últims anys.

I tot això  amb un Hamlet enfilat a seva Harley Davidson, existencial i violent, a la recerca d'un canvi, on la mentida, l'honor, el coratge i la germanor són el pa de cada dia. Una autèntica selva.


Una banda sonora espectacular
Però el més sorprenent és la seva magnífica banda sonora. Sons of Anarchy té una d'aquestes bandes sonores envejables i grandioses. La música, hàbilment seleccionada per Bob Thiele Jr., és del millor que un amant del rock pugui imaginar, la majoria de cançons passegen pel rock, el blues, el hard rock i el folk, amb grans versions de temes clàssics espectaculars, i està pensada per quedar sempre en un segon pla i recolzar les escenes. Durant set anys hem descobert grans artistes i primers discos genials, sempre amb una qualitat impressionant, eleccions que han fet que les cançons encaixin perfectament en les línies argumentals que, escena rere escena, s'integraven i dotaven a la sèrie d'una entitat pròpia, versions que milloraven els originals. 


The Forest Rangers, la banda de Sons of Anarchy
En la immensitat de les seves cançons apareix la banda The Forest Rangers, amb una formació de tres guitarristes, bateria, baix, teclats i productor. Són musics “desconeguts” popularment, però són uns músics brillants.

Ens han embolicat en paper de regal autèntics èxits d'una manera brillant. La idea va sorgir amb el tema que dóna inici a la capçalera de la sèrie. This Life va ser escrita pel productor Bob Thiele, el compositor Curtis Stigers (que interpreta diverses cançons a la sèrie) i Dave Kushner, guitarrista de Velvet Revolver. Arran d'això, Thiele va ser reclutat per compondre música original per a la història d'aquesta sèrie. A les veus apareixen la pròpia Katey Sagal, Gia Ciambotti, Kim Yarborough o Billy Valentine. Katey Sagal, (cantant-actriu i dona del creador de la història, Kurt Sutter), té una veu espectacular i ha interpretat grans temes com Bird On The Wire, del mestre Leonard Cohen.


The Forest Rangers - This Life


Després de 7 anys d’uns covers espectaculars, The Forest Rangers, com a banda, han tret el que és el seu primer disc (i no es cap broma), amb composicions originals escrites per ells, Land Ho!. És un disc tranquil, per escoltar, molt en la línia de la música de la sèrie, molt recomanable. 
 

Aquest és el primer single del disc:

The Forest Rangers - Trying To Believe (ft. Alison Mosshart)


Els covers
Aquí arribem al quid de la qüestió, només voldria compartir aquests covers, sense emetre cap opinió en particular. Escolteu i jutgeu. Són un quants que he triat entre molts d’altres, perquè n’hi ha més, molts més. Són temes originals o popularitzats per i de: Otis Redding, Leonard Cohen, Queen, Jackson Browne, Bob Dylan, The Rolling Stones, Neil Young, Eric Burdon & The Animals, Ziggy Marley, Creedence Clearwater Revival, Dusty Springfield, entre d’altres.

Sittin' On The Dock of the Bay - Billy Valentine & The Forest Rangers  Otis Redding


Bird On The Wire - Katey Sagal & The Forest Rangers  Leonard Cohen  


Bohemian Rhapsody - The Forest Rangers feat. The White Buffalo, Billy Valentine, & Franky Perez Queen


For A Dancer - Katey Sagal & The Forest Rangers  Jackson Browne


Forever Young - Audra Mae & The Forest Rangers   Bob Dylan


Gimme Shelter - Paul Brady & The Forest Rangers   The Rolling Stones


Hey Hey, My My - Battleme   Neil Young


House Of The Rising Sun - The White Buffalo   Eric Burdon & The Animals 


Los Tiempos Van Cambiando (The Times They Are a-Changin') - Franky Perez & The Forest Rangers   Bob Dylan


Love is My Religion - Franky Perez & The Forest Rangers   Ziggy Marley


Ruby Tuesday - Katey Sagal   The Rolling Stones


Someday Never Comes - Billy Valentine & The Forest Rangers   Creedence Clearwater Revival


Son of A Preacherman - Katey Sagal & The Forest Rangers   Dusty Springfield


Sympathy For The Devil - Jane's Addiction   The Rolling Stones


Els temes originals
També vull destacar entre molts dels artistes i temes originals agafats per construir aquesta impressionant banda sonora, i que també col·labora en varis dels covers amb The Forest Rangers, un artista en particular. The White Buffalo, per mi va ser un descobriment, vaig mirar la seva discografia, i ara tinc tots els seus discs. A banda d’unes composicions que entren directes a l’ànima, la seva peculiar veu ronca i profunda que embolica les seves cançons d’una atmosfera particular.
Però anem al tema, aquí us deixo unes quantes cançons de la sèrie, de les originals (unes quantes entre la multitud de bones que hi ha). Escolteu i a veure que us sembla.

Damned - The White Buffalo


The Getaway - The White Buffalo


Wish It Was True - The White Buffalo 


Aquest és un tema d’un moment molt determinat, que si veieu (no vull fer spolier) o heu vist la sèrie (ja sabeu de que parlo) encaixa com un guant de seda. 

The Lost Boy - Greg Holden  


Aquest tema interpretat per The White Buffalo, i composat expressament per aquest moment concret, és el que tanca la sèrie. Personalment el trobo brutal, d’un sentiment que et toca la fibra i fa explotar les emocions.

Come Join the Murder - The White Buffalo & The Forest Rangers


The White Buffalo, l’estrella emergent
The White Buffalo, és el nom artístic de Jake Smith, nascut a Oregon però establert al sud de Califòrnia des de petit, Smith va créixer escoltant bandes punk com Descendents o Circle Jerks, però, paradoxalment, no va agafar una guitarra fins que va complir els 19 anys. Llavors va començar a escriure i interpretar les seves primeres composicions com The White Buffalo. Va debutar al 2002 amb Hogtied Like A Rodeo i des d’aleshores ha publicat Hogtied Revisited (2008), Once Upon A Time In the West (2012), Shadows, Greys, and Evil Ways (2013) (és un àlbum conceptual que explica la història de la parella d'enamorats Joe i Jolene, amb el so Americana i el rock d'arrels com a fil conductor), i recentment  Love & The Death Of Damnation (2015). Més proper a Townes Van Zandt o Steve Earle que a Bruce Springsteen i amb una poderosa veu que podria recordar a Eddie Vedder, The White Buffalo és un dels artistes més interessants dels últims anys dins del gènere.

Hogtied Revisited (2008)
 

The White Buffalo - The Woods

 
 


The White Buffalo - The Bowery


Shadows, Greys, and Evil Ways (2013)
 
 


The White Buffalo - Don't You Want It 


Love & The Death of Damnation (2015)
 

The White Buffalo - I Got You (feat. Audra Mae)
 
 
 
Pep Saña Vaig néixer el mateix any que els Rolling Stones a Vilada, i ara ja n’he viscut més a Berga. Vaig créixer escoltant els Déus del rock dels 70’s (els peluts, com deia el meu pare) i aquell “microbi” encara és a la meva sang. Sóc mestre industrial tèxtil, tot i que vaig canviar la Fàbrica per la ja desapareguda botiga de discs i pel·lícules Born 12.