Els alcaldes del Berguedà qualifiquen d'«històrica» i «emocionant» la concentració en suport a Mas

Com han viscut els alcaldes de CiU i ERC la declaració del president de Catalunya al TSJC

Aida Morales
15 d'octubre del 2015
Actualitzat el 16 d'octubre a les 11:16h
Artur Mas saludant, mentre els alcaldes alcen les vares.
Artur Mas saludant, mentre els alcaldes alcen les vares. | ACN.

Mas saludant just abans d'entrar al TSJC, mentre tots els alcaldes aixequen les vares Foto: ACN


Els sis alcaldes del Berguedà que s'han desplaçat aquest dijous a Barcelona per donar suport al president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, que ha comparegut davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver permès la consulta del 9 de novembre, han qualificat la concentració d'“històrica” i “emocionant”. De fet, gairebé mig miler de batlles i diversos regidors han estat els protagonistes d'una imatge única, un gest de força que recordava la trobada dels 800 alcaldes al Palau de la Generalitat, però que, a diferència d'aquesta, agafava un aire més transcendent i conformava una gran estela de suport municipalista.

Segons han explicat els alcaldes a NacióBerguedà, en molts moments la situació ha fet posar la pell de gallina i, en algunes ocasions, fins i tot ha fet saltar alguna llàgrima. I és que, enmig de milers de ciutadans que aplaudien i clamaven pel dret a decidir, els batlles s'han convertit, més que mai, en els herois particulars de cada poble, petites formigues que treballen el dia a dia, i els amics, parents i coneguts que defensen el dret dels catalans a decidir el seu futur.

En alguns moments, han explicat, les persones que es concentraven davant de l'Audiència els hi demanaven fermesa, els felicitaven i els donaven les gràcies. En altres, el propi nerviosisme i l'emoció davant de Mas els portava a aixecar la vara com a gest de força i compromís. Sigui com sigui, la compareixença del president davant del TSJC ha mostrat al món, aquest dijous, una altra imatge particular de Catalunya, on els colors polítics s'han barrejat, i el procés ha tornat a passar per davant del partidisme.
 

Alcaldes de CiU amb la diputada Montse Ribera i el delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau Foto: @davidfont


Alcaldes de Convergència i Unió

David Font (Gironella): “Jo he viscut, segurament, aquest moment amb més emoció que a l'octubre de l'any passat, quan vam anar al Palau de la Generalitat per demanar que es posessin les urnes, perquè els alcaldes i les alcaldesses som corresponsables d'aquesta imputació i declaració. Per tant, ha sigut un dia molt emotiu, perquè el que estem vivint són diferents moments històrics d'aquest procés d'alliberament nacional, i aquest d'avui, acompanyant el president del teu país a declarar perquè ha volgut consultar la gent, ha sigut històric. Realment, un moment únic de viure i, segurament, irrepetible a nivell personal”. 

Vicenç Linares (Pobla de Lillet): “Ha estat molt emocionant; hi ha hagut moments en què m'han saltat les llàgrimes perquè la veritat és que ha estat molt emotiu. I a més, sentir-te recolzat per un públic entregat, que estava allà des de primera hora del matí. Jo ja havia estat a l'acte dels 800 alcaldes al Palau de la Generalitat, però com avui, quan estàs a les portes d'un lloc on s'està jutjant per lo penal un fet polític... Això és únic a la història de la humanitat. La pell es posa de gallina”. 

Josep Lara (Guardiola de Berguedà): “Jo crec que avui hem fet història; realment ha sigut un dia que marca un abans i un després, perquè algú capaç de treure les urnes i enfrontar ser jutjat d'aquesta manera, això no es pot obviar. I tots els alcaldes i la societat civil no hi érem perquè sí, sinó perquè el president Mas ha posat a disposició el seu coll per Catalunya. I la sensació quan ell ha sortit i quan hem aixecat les vares ha sigut molt emocionant, i crec que quedarà gravat en la memòria de molts per a tota la vida”. 

Lluís Cadena (Vallcebre): “Ha estat un acte molt emotiu per tot el que representava, per tots els que estem a favor d'aquest procés i perquè, per més que ens vulguin canviar i ens vulguin amenaçar, la prova és que cada vegada que faci falta hi serem. I hem de mirar d'acabar-ho amb bon fi. Avui, per la data que era, pel procés com ha funcionat i tots els atacs que estem tenint, ha estat un dia molt emotiu on hem demostrat una consigna, que és seguir endavant i cap a la independència”. 
 

Alcaldes i membres d'ERC del Berguedà també donen suport al president


Alcaldes d'Esquerra Republicana de Catalunya

Josep Maria Altarriba (Puig-reig): “Jo ho he viscut de manera molt emotiva; m'ha semblat un acte emocionant, d'una força brutal. Suposo que per a tothom, però els alcaldes que estàvem allà, amb la vara aixecada fent visible a tothom que donàvem suport al nostre president... I el president Mas també ho ha notat i per a ell ha d'haver estat un moment molt emotiu veure com tot un poble està darrera seu donant-li suport i també recolzant el concepte de democràcia. A nivell personal, a mi m'ha emocionat molt el fet que quan passaves pel costat de tantes persones anònimes, com que portaves la vara, et felicitaven, et deien paraules de recolzament, et donaven les gràcies... I això és una satisfacció immensa”. 

Rubén Lladós (Sant Jaume de Frontanyà): “El sentiment que hi havia era de dia històric, un dia que no sé si veurem mai més fins que no declarem la independència. I també he vist desconnexió perquè la gent ja té una altra mentalitat i això no ho pararà ningú. Jo tenia molts nervis perquè, vulguis o no, ja t'esperaves que seria un dia molt especial perquè anàvem a donar suport al president. Però el que més, és que estem vivint història, estem creant història”. 


*En representació de Saldes hi ha assistit la regidora Jasmina Prat, en representació de Bagà, Josep Llamas, i d'Avià, Pep Sobirana
 

Alcaldes de CiU al Berguedà amb Lluís Llach