72 berguedans van ser executats per judici militar entre 1938 i 1980

L'Arxiu Nacional de Catalunya publica una guia documental que inclou 81.966 processos de gran valor històric i social | Al Berguedà, 930 persones van ser represaliades militarment

Aida Morales
14 d'octubre del 2015
Actualitzat el 15 d'octubre a la 13:33h
Causes ordinàries restaurades
Causes ordinàries restaurades | Arxiu Nacional de Catalunya

Causa ordinària restaurada


L’Arxiu Nacional de Catalunya publica la guia de la sèrie Procediments judicials militars (sumaríssims) 1939-1980 de l’Arxiu del Tribunal Militar Territorial Tercer de Barcelona. La publicació és el resultat de 10 anys de tasques de tractament i descripció arxivística aplicades sobre una de les sèries documentals més importants per a conèixer l'abast de la repressió a Catalunya i es publica amb motiu de la commemoració del Dia nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i les vícti­mes de la repressió de la dictadura franquista i del 75è ani­versari de l'afusellament del president Lluís Companys.

Entre els anys 2003 i 2013, el Tribunal Militar Terri­torial Tercer de Barcelona, el Memo­rial Democràtic i l’Arxiu Nacional de Catalunya han col·laborat en el tracta­ment arxivís­tic de 81.966 processos sumaríssims instruïts entre els anys 1939-1980, que es con­serven a l’Arxiu del Tribunal Militar Territorial Tercer de Barcelona i constitueixen una sèrie documental de gran valor històric i interès social. Aquesta intervenció arxi­vística ha permès garantir la conservació dels originals, que ara es troben instal·lats correc­tament, i fer el catàleg de les persones processades, és a dir, disposar d'un ins­trument de recerca que faciliti la gestió de les consultes d'institucions i ciutadans que rep el Tribunal.

Per a comprendre les magnituds que proporciona aquesta font documental tractada, cal assenyalar que l'abast d'aquest tipus de repressió va afectar prop de 78.000 perso­nes (uns 70.470 ho­mes i 7.718 dones) de les quals, 3.358 van ser executades. L’edició que s'ha presentat s’ha fet seguint les normes internacionals de descripció arxivística. A més de la guia de la sèrie documental, s'hi han inclòs també diversos resums estadístics (per edat, sexe, lloc de naixement, lloc de residència...) sobre els processats, una mostra de les tipologies documentals més habituals incloses en els procediments tractats i la relació de les persones executa­des, la darrera de les quals és del 1975.

Més de 70 executats al Berguedà

Pel que fa al Berguedà, entre 1938 i 1980, un total de 930 persones van ser represaliades, el que representa més d'un 4% del total de la població. Entre aquestes, n'hi va haver 206 de Berga, 123 de Puig-reig, 115 de Gironella, 34 de Bagà, 48 d'Avià, 41 de Cercs, 62 de la Pobla de Lillet, 41 d'Olvan, però també 30 de Fígols (essent el poble amb més represaliats amb el 12% de la població), 17 de la Nou de Berguedà (3,82%), 24 de Santa Maria de Merlès (4,49%) o 20 de Sagàs (3,95%). 

D'aquestes, 72 van ser executades fins a 1952, comptant aquelles que van néixer o van morir al Berguedà (63 les que van morir a la comarca), entre les quals només una dona, Ramona peralba. L'estudi també mostra les professions de les persones que van ser assassinades. La majoria (14) eren pagesos, però també hi havia 7 miners, 6 teixidors, 4 paletes, 2 forners, 2 jornalers, 2 moliners, 2 rajolers, un advocat, un barber i un comerciant, entre d'altres. 
 
 
Executats entre 1938 i 1945
Juan Agon
Francisco Andorrà
Valentín Anglada
Pablo Augé
José Maria Badia
Ramon Balaguer
Juan Barat
Luís Burniol
Juan Calveras
José Calveras
Vicente Camprubí
Lorenzo Canal
José Cardo
José Casadesús
Juan Casals
Pedro Cascales
Ramon Cirera
Francisco Coll
Ramon Coll
Juan Coll
Juan Colls
José Coma
Joaquín Enríquez
Vicente Escolies
Quirze Falcó
Isidro Fotats
Esteban Gorgas
Alejandro Gríful
José Guitart
Elías Hermán
Ramon Lladó
Francisco López
Antonio Lorén
Ramon Martínez
Casimiro Mercadal
Edilberto Mitjans
Agustín Monsó
Ramon Montmemayor
Ramon Noguera
Juan Obiols
Melitón Parcerisa
José Patzi
Ramona Peralba
José Perarnau
Enrique Perarnau
Buenaventura Perpiñà
Juan Pey
Celestino Pons
Ramon Pons
Joan Puig
Mariano Pujol
Rafael Rafart
Domingo Rafart
Pablo Riba
Pedro Riba
Ramon Riu
Miguel Robles
Sebastian Sercuns
Juan Sitges
José Soler
José Soler Masana
José Soler Ros
Antonio Tarrés
Isidro Torrebadella
Bruno Torres
Leopoldo Vilalta
Antoni Vilarós
Juan Vilarós
Benito Viñas
 

Arxiu militar.

 

Causa ordinària restaurada