Xarxa.ong critica la manca de telecomunicacions del Berguedà

Jordi Fernández considera que la comarca "hauria de sortir cada dia" a reivindicar millors comunicacions, tant d'infraestructures com d'Internet | Denuncia que hi hagi punts del Berguedà que no tenen cap tipus de servei

per Aida Morales, 5 d'octubre de 2020 a les 11:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Foto: Pixabay


L'entitat berguedana Xarxa Tecnològica a l'abast (Xarxa.ong) ha volgut posar de manifest que, al Berguedà, les comunicacions són, en ple segle XXI, encara un tema pendent i preocupant. En aquest sentit ho ha denunciat a NacióBeguedà el responsable de l'organització, Jordi Fernández, que ha assegurat que hi ha diversos punts de la comarca on no hi ha ADSL, IberBanda o, ni tan sols, telefonia mòbil. 


De fet, aquest no és un cas particular del Berguedà, tot i que sí que ha remarcat que és important, ja que, per a ell, les comunicacions són un “bé de primera necessitat”. En aquest sentit, Fernández ha considerat que la Generalitat de Catalunya hauria de vetllar per una tarifa universal de comunicacions accessible a tothom, i aprofitar el “nou escenari” que es pot crear a Catalunya per tal de fer nous plantejaments. 

El problema, ha reconegut, deriva, bàsicament de les empreses de telefonia, a qui no surt a compte portar fibra òptica a certs punts habitables de la comarca. Aquí, ha declarat, haurien de ser les administracions públiques les que fessin pressió, amb la finalitat d'arribar a acords beneficiosos per “l'equilibri territorial”, ja que aquestes mateixes administracions també són grans clients de les marques.


Sense ADSL

Són molts i inversemblants, els punts del Berguedà que, segons Fernández, no disposen d'ADSL. Aquest és el cas d'una finca del centre de Guardiola de Berguedà, on Telefónica no va realitzar la instal·lació per problemes a l'hora de fer una rasa, i actualment no poden tenir ADSL, i es veuen obligats a navegar amb el sistema d'IberBanda. “Aquest sistema, si no tens res, és molt, però realment és un producte que té una relació qualitat preu cara, i el mega surt a 30 euros”, ha criticat. 

Un altre exemple, ha dit, és a Gisclareny, on l'impulsor de Xarxa.ong ha explicat que segurament “no interessa” portar l'ADSL perquè fer la instal·lació no seria rendible. “Potser seria més rendible si la gent del Berguedà se n'anés a viure a Barcelona”, ha lamentat, i ha afirmat que “no és coherent” que tots els habitants del Berguedà no puguin tenir dret a serveis de comunicació adequats. 

En aquest sentit, ha relatat que des de Xarxa.ong van escriure al president de la Generlaitat de Catalunya, Artur Mas, explicant la situació de la comarca, així com mencionant la necessitat d'un tren. Segons ha dit, des d'aquesta organització defensen que cada vegada que es faci una carretera a la comarca, es pugui reservar un espai per si mai es pot implantar el tren: “Em va contestar un funcionari dient que en totes les actuacions s'estudiava el retorn, i res...”.

Casos extrems

Els casos més extrems, però, són aquells en què no hi ha ADSL, IberBanda i, ni tant sols, telefonia mòbil. Entre Guardiola de Berguedà i Bagà, per exemple, ha mencionat un terreny que s'anomena d'Hospitalet, on les persones que hi viuen han de tenir les comunicacions per satèl·lit. Davant d'aquesta situació, els telèfons no funcionen “massa bé”, i la quantitat d'informació que es pot transferir al mes és "escassa". Aquest mateix problema, ha dit, també passa a Vallcebre. 

En aquest punt, ha explicat que ell mateix ha parlat amb els ajuntaments i amb el Consell Comarcal del Berguedà, peticions que, alhora s'han vehiculat a través de l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB). No obstant això, ha dit, la resposta sempre és que hi ha voluntat, però que tenen una “capacitat molt limitada” per millorar aquesta situació. 

Possible solució?

Per a Fernández, una de les possibles solucions seria el que defensa l'expert en comunicacions Andreu Beà. Aquest, que va exposar la seva tesi a Berga el passat maig del 2014, ha fet un estudi per proposant la instal·lació general d'ADSL a tot Catalunya. Segons Fernández, Beà proposava que l'administració pública es fes càrrec de pagar tota la fibra òptica fins el carrer, i que cada particular, per altra banda, assumís la instal·lació que arribaria fins a casa seva. En total, segons afirmava, el preu de fer-ho a tot Catalunya seria l'equivalent a una estació de metro. 

I és que, segons l'impulsor de Xarxa.ong, tothom hauria de fer un esforç per millorar les comunicacions al Berguedà, ja que és una comarca amb una "gran qualitat de vida" i que, a més, pot oferir costos molt baixos a les empreses que s'hi instal·lin. “La gent podria venir a la comarca si la infraestructura fos adient”, ha afirmat. Això, ha continuat, portaria feina i activitats i, per aquest motiu, considera que la comarca hauria de “sortir cada setmana a reinvindicar-ho”.

 

Participació