Aclaparadora victòria de Junts pel Sí al Berguedà amb el 66% dels vots

La CUP duplica paperetes fins a 2.700, mentre que C's les triplica | La majoria de partits excepte Catalunya Sí que es Pot guanyen vots

Aida Morales
27 de setembre del 2015
Actualitzat el 28 de setembre a les 17:46h
990_1443391137bergueda
990_1443391137bergueda

Celebració dels resultats electorals per part de Junts pel Sí al Berguedà. Foto: Laia Mascarella.


Junts pel Sí no ha tingut pietat al Berguedà. Malgrat la demostració de força de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) durant les darreres eleccions municipals a Berga, l'anomenat 'vot de la teva vida' s'ha guanyat la confiança dels berguedans que, més enllà de colors polítics, han decidit apostar per la llista única, pel moment i la composició. 

Tant és així, que només Junts pel Sí ha aconseguit acaparat 16.735 vots, prop del 68%, i 312 més que els que van acumular Convergència i Unió (CiU) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) en les passades eleccions. Per altra banda, també destaca l'increment de la CUP, que ha aconseguit duplicar resultats fins a quedar-se amb el 10,79% dels vots a la comarca, i el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) que, mantenint-se com la tercera força política al Berguedà amb el 6,5% de la confiança, ha aconseguit arribar als 1.751 vots. 

La majoria de partits polítics han augmentat el nombre de vots, tot i que això va estretament lligat, també, a l'increment històric de la participació. En aquests comicis s'ha assolit un 80,54% de resposta a les urnes, una dada històrica en democràcia, quedant molt per sobre de la més alta, la de les eleccions del 2012, que va ser del 73,8%. 

Com arreu de Catalunya, també cal remarcar l'increment significatiu de Ciutadans, que s'ha situat com a cinquena força a la comarca triplicant el nombre de vots. D'aquesta manera, s'ha col·locat molt a la vora del Partit Popular català (PPC), amb 1.021 vots, només 116 menys. 

Qui sí que ha notat un descens significatiu ha estat Catalunya Sí que es Pot, que no ha pogut revalidar els 1.050 vots que va aconseguir Iniciativa per Catalunya Verds el 2012, i que, aquest diumenge, s'ha quedat amb només 801 paperetes. Per la seva part, Unió Democràtica de Catalunya (UDC) només ha aconseguit el 2,9% de la confiança, amb 747 vots a la comarca. 

Augment independentista a Berga

On s'ha notat un clar augment independentista ha estat a Berga, on Junts pel Sí i la CUP han aconseguit quedar-se amb més de tres quartes parts del formatge. En conjunt, aquests dos partits acumulen 7.275 vots, un 76,54% del total, arraconant la resta de formacions. 

Junts pel Sí ha aconseguit el 64,7% de la confiança dels electors, una mica menys que la suma de CiU i ERC en les passades eleccions, però amb un major nombre de vots. En aquest cas, però, ha estat la CUP, la que ha decantat la balança, doblant el seu percentatge de representació fins a l'11,7%, i també multiplicant per dos el nombre de vots. 

Pel que fa al PSC, ha perdut 67 vots fins a quedar-se en 617; els vots del PPC també han disminuït fins a 490, i Catalunya Sí que es Pot n'ha perdut 54 i es queda amb 361. Per contra, Ciutadans n'ha guanyat 296, i s'ha situat com a cinquena força a la capital amb 423 paperetes. 
 

Consulta els vots i percentatges dels partits municipi per municipi 

Resultats del Berguedà 

Resultats de Berga