Perdre el NIE, l'escull de la por que frena el vot sobiranista dels immigrants

Les persones sense nacionalitat temen que una Catalunya independent la policia els expulsés

per Aida Morales , 26 de setembre de 2015 a les 09:36 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de setembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Xerrada de l'ANC de Berga al bar 'El Saidí'. Foto: Aida Morales.


Què en pensa la comunitat marroquina resident a Berga de la independència? Què en saben i què desconeixen? Aquestes són algunes de les preguntes que, aquest divendres a la tarda, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Berga, conjuntament amb Ahmed Ben Allal, de l'Associació La Llum del Nord, han intentat resoldre al bar 'El Saidí' de la capital berguedana. 


Davant d'una trentena de persones, algunes d'elles amb nacionalitat i altres, només, amb Número d'Identificació d'Estranger (NIE), s'han començat a trencar "tòpics" a favor d'un nou país. En aquesta xerrada, els veïns de Berga d'origen marroquí han exposat les seves pors, sobretot, per "l'arribada de la policia" en un nou estat independent i, arran d'això, a perdre el NIE. 

I és que, tal com ha explicat Ben Allal, no hi ha una llei que reguli la situació de les persones que no tenen nacionalitat, tot i que, segons ha afirmat, en un nou país "cofundadores" i, per tant, "ciutadans de ple dret". No obstant això, el ponent també ha lamentat que, com que aquestes persones actualment no poden votar, els polítics tampoc n'hagin parlat durant aquesta campanya electoral, sense tenir en compte que és una situació que implica milers de persones. 


 

Xerrada d'Ahmed Ben Allal al bar 'El Saidí' per parlar sobre independència. Foto: Aida Morales.

Al mateixa temps, els participants de la xerrada han mostrat el seu temor a ser "expulsats". "La gent no som xais, no estem sols; ens volen fer pensar que no tenim força, però no", ha contestat el coorganitzador de de l'acte, Yorgos Konstantinou que, per la seva part, els ha instat a organitzar-se per protegir els seus drets. 

A més, i tal com han afegit membres de l'ANC, "el vot és secret" i, per altra banda, "hi ha una llei europea que prohibeix les expulsions sense motiu de delicte". 

Islamofòbia 

Més enllà del dret a vot, diverses persones han lamentat que, després d'anys, encara hi hagi islamofòbia i que, molta gent de Berga, els miri "de reüll". Ara, però, han criticat que per interessos, alguns ja no els anomenen "moros", sinó "immigrants", al que Ben Allal ha contestat que no hauria de ser una ofensa, ja que aquesta paraula procedeix de l'època dels romans i, només ho va ser a partir de Franco. 

"Volem viure tranquils", han declarat alguns participants, als que Konstantinou ha agraït la sinceritat, però els ha instat a deixar les recriminacions enrere i a avançar endavant: "D'Islamofòbia, n'hi ha molta; i no es combat mirant la tele, sinó a fora".
 

Debat sobre la independència de Catalunya. Foto: Aida Morales.

 

Participació