Millora l'estat de la Riera de Merlès, tot i seguir massificada i bruta en molts trams

Es planteja la possibilitat de crear un cos de voluntaris per vigilar la riera el proper estiu

per Aida Morales, 24 de setembre de 2015 a les 10:39 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de setembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Riera de Merlès en el tram que va entre les Llosses i Sant Jaume de Frontanya Foto: Joan Roma


Una vegada tancada la temporada d'estiu i, per tant, de bany a la Riera de Merlès, l'alcalde de Borredà, Joan Roma, que durant aquest estiu ha realitzat diverses visites d'inspecció, n'ha volgut fer una darrera valoració. En aquesta, creu que s'ha resolt considerablement la problemàtica de les deixalles, fomentant l'autorecollida mitjançant campanyes d'informació. Això, també ha ajudat a conscienciar sobre el fet que aquest territori té un gran valor natural en tot el seu tram, donant a conèixer el Pla Especial d'Interès Natural que la regula, i les seves particularitats en flora i fauna. 


Arran de la campanya d'estiu, Roma considera que també s'ha aconseguit regular la velocitat dels vehicles que hi circulaven en alguns trams, així com fomentar un correcte estacionament dels cotxes, possibilitant sortides d'emergència. Aquest fet, però, ha anat de la mà d'un augment de la vigilància per part de patrulles de Mossos d'Esquadra i Agents Rurals, amb l'anunci de futures sancions relacionades amb tots aquests aspectes. 

En conjunt, ha dit, una valoració positiva, tot i que, segons ha afirmat, “encara queda molt per fer”. I és que, durant els mesos d'estiu, la Riera de Merlès pateix una gran massificació, amb gorgs que poden encabir més de 200 persones, que caldria esponjar en espai i temps per no malmetre l'entorn natural. A més, alguns usuaris venen acompanyats de gossos que, segons l'alcalde de Borredà, “volten i campen per qualsevol lloc, embrutant i molestant”, no solament els usuaris, sinó també el bestiar que pastura pels voltants. 

“Venen grups amb ànims d'ocupar el territori, i fer-se'n amos i senyors, plantant cara a propietaris o vigilants”, ha denunciat. Per això, ha afegit que, segons la seva opinió, caldrà incrementar la vigilància durant els caps de setmana d'estiu, amb un cos de voluntaris o personal contractat per ajuntaments, amb l'ajuda de la Diputació de Barcelona o la Generalitat de Catalunya. 

Unes actuacions, ha dit, que han de seguir acompanyades per més regulació de les zones d'aparcament, conscienciació sobre les deixalles i atenció en altres parts del riu. Tal com ha apuntat, falten “entre tres i quatre anys per arribar als objectius plantejats”, tot i que, durant els darrers, assegura que s'han obtingut “resultats impensable” pels quals els berguedans s'han de felicitar.

 

Brutícia recollida aquest estiu a la Riera de Merlès. Foto: Joan Roma.

 

Participació