Neix l'Assemblea de Joves Independentistes del Berguedà

L'AJIB té voluntat aglutinadora i vol coordinar els moviments polítics juvenils de la comarca

Aida Morales
22 de setembre del 2015
Actualitzat a les 14:19h

Pintada de l'AJIB al Berguedà. Foto: AJIB.


Amb l'objectiu d'organitzar-se contra el que consideren "opressió nacional, social i de gènere", i construir un espai de referència juvenil d'esquerres i independentista a la comarca, ha nascut l'Assemblea de Joves Independentistes del Berguedà (AJIB). Es tracta d'un grup de joves amb ganes d'implicar-se políticament en el moment històric que està vivint Catalunya, i donar resposta a les necessitats del jovent, en tot el conjunt de situacions socials i polítiques dels Països Catalans. 

Mitjançant un manifest, l'AJIB ha fet referència a diversos arguments que considera importants per a la seva creació, com ara les revoltes educatives des les Illes Balears i el canvi de color polític al País Valencià, la baixa participació dels joves en votacions com ara la del 9 de novembre, la "pressió estètica del patriarcat" envers la lliure sexualitat, o les retallades i privatitzacions que afirmen que hi ha hagut als serveis públics. 

"Apostem per la República Socialista dels Països Catalans, com a única via possible per esdevenir realment lliures com a poble i com a classe", declaren al manifest, tot posant de relleu, també, la defensa de la terra i l'ecologisme: "Des del Berguedà diem ben alt que si ens destrossen les contrades, alçarem les barricades!!. 

En aquest sentit, l'AJIB també es presenta com una associació assembleària vinculada a l'Esquerra Independentista, i amb voluntat aglutinadora, ja que anima totes les assemblees locals ja existents a unir-s'hi.

I de fet, a nivell nacional, aquesta assemblea berguedana té una altra empresa. A principis de setembre, conjuntament amb l'Assemblea de Joves Independentistes de Cerdanyola, la de Sants, l'Espurna o els Joves per la Terra del Maresme va impulsar el manifest 'Des de tots els racons, el jovent en lluita', amb què ha començat una campanya que ha d'acabar amb la creació d'una nova coordinadora juvenil. Una fita important, segons consideren, ja que, davant de la "cruïlla històrica" que s'està vivint, la implicació del jovent ha estat "gairebé nul·la", quan hi té molt a dir. Així mateix, afirmen que s'ha acabat amb "l'estat actual de dispersió de les assemblees locals i comarcals" i que cal construir un "espai nacional de coordinació" entre aquestes.