Pau Capell triomfa a la Núria-Queralt

El corredor de Sant Boi s'imposa a la ultra més clàssica després de córrer 11 hores i 31 minuts

Aida Morales/Arnau Urgell
05 de juliol del 2014
Pau Capell, guanyador de la Núria-Queralt, al pas per Planoles. Foto: Adrià Costa

Pau Capell és el flamant guanyador de la Núria-Queralt, la ultratrail més veterana del país. Organitzada per l'Associació Muntanyencs Berguedans arribava enguany a la vint-i-quatrena edició, com a tercera prova de la Copa Catalana de l'especialitat. Capell s'ha imposat en un intens duel amb Jordi Gamito en una cursa molt ràpida després del canvi de recorregut en el qual s'han evitat les cotes més altes de la cursa.

Gamito i Capell han arribat junts a Bagà després que el corredor del Baix Empordà liderés en solitari pràcticament tot el recorregut però es desorientés poc abans del quilòmetre 50. En el tram fins a Saldes el corredor de Sant Boi de Llobregat ha aconseguit distanciar-se i l'equip de Gamito ha arribat a informar que havia decidit abandonar. Tanmateix, l'atleta del Baix Empordà s'ho ha repensat i ha aconseguit reenganxar-se a la cursa arribant a situar-se en alguns moments a només cinc minuts del líder.

Finalment, Capell ha arribat a Berga amb un temps d'11 hores, 31 minuts i 55 segons. Gamito ho ha fet amb 11:58:19 just per sota les 12 hores –el seu objectiu segons va explicar a NacióMuntanya-. Per darrera, espectacular remuntada final del local Xavi Batriu –segon l'any passat- que en el darrer tram ha passat de ser cinquè a acabar tercer (12:56:39). Daniel Aguirre i Gabriel Valero, han estat finalment quart i cinquè, respectivament.

Entre la resta de favorits destaca l'abandonament de Juan José Oliva –guanyador de l'any passat- així com el de Roger Viñas, tercer a l'Emmona, i que en el primer tram de la cursa ha estat entre els tres primers. Enric Llonch, que tenia el rècord de la prova, ha estat desqualificat per no tenir el material obligatori, segons ha informat @ultrescatalunya.

"La cursa més dura que he fet mai"

Tot just arribar a Berga, el guanyador Pau Capell ha atès NacióMuntanya. "M'ha semblat una cursa molt dura, la més dura que he fet mai". L'atleta de Sant Boi, que ha anat de menys a més, ha reconegut que ha sortit fluix i que els deu primers quilòmetres li han costat molt. "És una cursa que físicament destrossa i t'arrisques a trencar-te un turmell en aquell moment", ha assegurat. Sobre el seu duel amb Jordi Gamito ha admès que "si demà es fes la cursa ell acabaria primer" perquè el fet de guanyar acostuma a ser el més semblant a una loteria.

Gamito (foto, a la dreta), per la seva banda, ha admès que perdre's abans de Bagà l'ha descentrat. "No he vist les marques i he hagut de tornar a tirar cap amunt. He arribat a treure'm la jaqueta i la motxilla per deixar-ho estar però igualment havia d'arribar a Saldes i m'he començat a animar per poder acabar", ha explicat. Això sí, la voluntat de recuperar la distància perduda li ha passat factura i això ha fet que finalment acabés a quasi mitja hora del guanyador. "La tornaria a fer", ha assegurat poc després de creuar la línia de meta.

Nou duel Laia Díez i Judit Lamas

Totes les previsions indicaven que la victòria femenina estaria entre Laia Díez i Judit Lamas repetint el duel de l'Emmona. La realitat no ho ha desmentit i la cursa ha reproduït l'esquema de la prova de Sant Joan de les Abadesses. La manresana sempre ha liderat la cursa amb un marge còmode però relativament curt. Finalment, ha arribat a Berga amb un temps de 14 hores, 34 minuts i 26 segons. Lamas, per la seva banda, ho ha fet al cap de 13 minuts i 39 segons.

El podi femení l'ha abandonat Marta Comas després de córrer durant 16 hores i mitja. La berguedana Rosa Valls, en la seva primera ultratrail, ha abandonat al quilòmetre 50 quan era segona classificada.

Canvi notable en el recorregut

La Travessa Núria-Queralt mantenia quilòmetratge i desnivell –a l'entorn de 92 quilòmetres, amb més de 5.500 metres de desnivell positiu i 6.800 de negatiu- però amb un traçat sensiblement diferent (veure comparativa). En aquest sentit els primers quinze quilòmetres eren pràcticament tots de baixada fins a arribar a Planoles. “Ho hem fet per raons de seguretat. Hem preferit evitar les cotes més altes i zones exposades com fèiem habitualment”, va explicar a la prèvia Lluís Soler, director de la cursa. La segona part de la cursa, a partir del xalet del coll de Pal, es mantenia invariable.

Galeries de fotos

Fotos Travessa Núria-Queralt 2014 (Adrià Costa)

Fotos Travessa Núria-Queralt 2013 (Xavier Capdevila)

Fotos Travessa Núria-Queralt 2011 (Lleïr Soler/92km.com)

Fotos Travessa Núria-Queralt 2009 (Joan Benet)
 

Laia Díez, guanyadora de la Núria-Queralt 2014. Foto: Adrià Costa
Arxivat a