Milers d'atletes es preparen per l'Ultra Pirineu més mediàtica a Bagà

Més de 2.800 atletes de 40 països diferents ompliran l'Alt Berguedà i part de la Cerdanya

Aida Morales
18 de setembre del 2015
Actualitzat a les 16:03h
Sortida de l'Ultra Pirineu a Bagà.
Sortida de l'Ultra Pirineu a Bagà. | Ultra Pirineu.

A partir d'aquest divendres i fins diumenge, l'Alt Berguedà i part de la Cerdanya s'ompliran d'alguns dels millors corredors de muntanya del món. En una edició especial, aquest any, ja que la cursa forma part de la Copa del Món i és l'última de les cinc proves de l'Skyrunner World Series. És per això que s'hi podran trobar corredors coneguts a nivell internacionals, entre els quals Kilian Jornet, Jessed Hernández, Miguel Heras, Pablo Villa, Emelie Forsberg, o Núria Picas i Luís Alberto Hernando, els guanyadors de l'any passat.

Com en l'anterior edició, la cursa estrella serà l'Ultra Pirineu, de 110 quilòmetres i 6.800 metres de desnivell positiu, tot i que es repetirà per segona vegada l'edició de la Nit Pirineu aquest divendres, amb 5 quilòmetres i 860 metres de desnivell; la Marató Pirineu, que començarà dissabte a les 8.00 del matí a Bellver amb un nou recorregut de 45 quilòmetres i 2.400 metres de desnivell i, també durant el mateix matí, la clàssica Pirineus XS, una cursa infantil coorganitzada per l'Escola de Trail i l'Associació dels Mountain Runners del Berguedà, els Amics de l'Atletisme de Bagà i l'ajuntament de la vila. 

Pel que fa a la Nit Pirineu, s'espera que el nom de Laura Orgué ressoni amb força als altaveus del Niu de l'Àliga. Orgué és l'actual campiona del món de quilòmetre vertical, tot i que la victòria estarà debatuda amb Maite Maiora. En categoria masculina, destaca el català Pere Rullan, el subcampió de l'Olla de Núria Antonio Alcalde, l'esquiador de muntanya Nil Cardona o la jove promesa Jan Margarit.

El cartell de luxe s'acabarà de completar a la Marató, que arrancarà a la plaça Major de Bellver amb presència de la basca Oihana Kortazar, la guanyadora de l'any passat, Rosa Valls, i en categoria masculina, Yeray Duran, Miguel Reis e Silva, Toti Bes o el jove Pau Capell. 

Cursa de gran nivell

L'Ultra Pirineu, anteriorment anomenada Cavalls del Vent, recorre 110 quilòmetres de distància per diversos paratges del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Entre els punts per on passarà, destaca Rebost, el Niu de l'Àliga, Bellver, Gòsol, Gresolet o Sant Jordi, amb diversos avituallaments en cadascun d'aquests indrets, que recorren bona part del Berguedà i part de la Cerdanya. 

La cursa començarà dissabte a les 7.00 del matí, amb prop de 1.000 atletes. De fet, en el conjunt de totes les curses, l'organització ha indicat que hi ha 2.800 corredors de 40 països diferents. Després l'arrencada, als corredors els quedaran un mínim d'11 hores per la muntanya. Segons han informat, el primer temps masculí s'espera que arribi després d'11 hores i 30 minuts corrent, és a dir, cap a les 18.30 hores. En dones, aquest temps s'allargarà una hora i mitja més. No obstant això, l'Ultra Pirineu no s'acabarà fins a les 12.30 hores del dia següent, diumenge, quan també s'entregaran els premis a la plaça Porxada de Bagà. 

Tecnologia i respecte envers el medi

Aquest any, l'organització de l'Ultra Pirineu vol tornar a ser puntera en l'utilització de noves tecnologies. Per això, realitzarà un briefing virtual, que es projectarà de manera continuada al Casal de la Vila de Bagà, per tal que els corredors puguin anar-lo a veure durant tota la tarda. 

La cursa també es podrà seguir en streaming arreu del món i en directe i, a més , es farà un seguiment exhaustiu a través de les xarxes socials. Durant el transcurs de les curses, a més, s'aplicaran estrictes criteris de sostenibilitat i, per primera vegada, l'Ultra Pirineu realitzarà una donació de fins a 6.000 euros per a projectes medioambientals.