Troben al Berguedà restes del titanosaure més recent que va viure a Europa

La troballa recolza la hipòtesis que l'extinció dels dinosaures va ser de cop, i no gradual

Aida Morales
17 de setembre del 2015
Actualitzat a les 16:16h
Titanosaure
Titanosaure | Institut Català de Paleontologia

El Berguedà ha tret a la llum una resta del que podria ser el titanosaure més recent que va habitar Europa fins l'actualitat. Aquesta descoberta la descriuen diversos investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Cursafont (ICP) en un article publicat a la revista Historical Biology, tot indicant que, el fragment de vèrtebra cervical que es va trobar al Berguedà, correspon al més recent de tots els trobats. 

Aquest fòssil es va descobrir arran de diverses excavacions el 2012 i 2013 als entorns de Berga i la Nou de Berguedà. Es calcula, segons han informat, que aquest animal va viure a la conca dels Pirineus entre 220.000 i 130.000 anys abans que els dinosaures s'extingissin del planeta i, d'aquesta manera, recolza la hipòtesi que la seva extinció va ser de cop i no gradual, segons publica aquest mateix institut. 

Els titanosaures van ser un dels dinosaures més grans i diversos de la família dels sauròpodes. Es tractava d'uns animals herbívors de grans dimensions, que es caracteritzaven per tenir un coll i una cua extremadament llargues, així com un crani petit, en comparació amb la resta del cos. De fet, al sud d'Europa se'n calculen diversos grups durant el Cretàcic superior, aproximadament, fa entre 100 i 66 milions d'anys. 

Pel que fa al fragment de vèrtebra es va trobar molt a prop de la serralada de Queralt, estava rodejat d'una matriu molt compacta de sediment. Per això, primer de tot va ser necessari un escàner d'alta resolució. A partir de llavors, però, segons ha informat l'institut, es va procedir a la seva restauració, així com a l'anàlisi histològica.

Arxivat a