La designació de Carme Casas com a gerent del Consell crea polèmica al Ple

La CUP critica el sou de més de 38.000 euros bruts del president de l'ens

Aida Morales
17 de setembre del 2015
Actualitzat a les 16:22h
Carme Casas (dreta) a la sessió del Consell Comarcal.
Carme Casas (dreta) a la sessió del Consell Comarcal. | Laia Mascarella.

Carme Casas (dreta) a la sessió del Consell Comarcal Foto: Laia Mascarella


El primer Ple ordinari amb la nova configuració del Consell Comarcal del Berguedà no ha estat exempt de polèmica aquest dimecres. Tot i que de manera molt respectuosa, en el repartiment de càrrecs de l'ens, tant la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), com Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) s'han mostrat disconformes amb el nomenament de Carme Casas, com a gerent de l'ens comarcal. 

Segons ha defensat la consellera de la CUP Anna Manso, no es veu bé, ja que Casas és una persona "oficialment condemnada" per un delicte contra l'ordenació del territori, per la tramitació de la llicència urbanística per a la remodelació d'uns apartaments. En aquest punt, tot i que Manso ha reconegut que la sentència no té relació amb la gestió del Consell Comarcal, ha insistit en "donar valor a la responsabilitat pública que tenen les institucions" i, per tant, ha conclòs que "no es pot donar suport a una persona jutjada i condemnada". 

Per la seva part, ERC ha tingut una posició més laxa, mostrant un punt d'acord amb la CUP, i demanant a la presidència un repartiment "més plural" dels representants de l'ens. 

"Ens toca jutjar la feina d'una persona que ha gestionat el Consell Comarcal", ha etzibat el vicepresident i membre del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Abel Garcia. I en la mateixa línia, el president del Consell ha estat rotund: "Compta amb tot el meu suport". En aquest sentit, Font ha assegurat que, com a gerent, la seva feina ha estat "excel·lent" i ha insistit en remarcar la "diferenciació" de la tasca pública. 

 

Les dues conselleres de la CUP defensant la seva postura Foto: Laia Mascarella

Carme Casas, doncs, continuarà exercint la tasca de gerent al Consell Comarcal, ja que s'ha aprovat el seu nomenament amb els 9 vots de CiU, 2 del PSC, l'abstenció d'ERC i els vots en contra de la CUP. 

Retribucions

El segon punt fort de l'ordre del dia ha estat l'aprovació de la retribució del president, que s'ha acabat aprovant amb els vots a favor de CiU, PSC, l'abstenció de 5 consellers d'ERC, i els vots en contra de la CUP i un conseller d'ERC. 

En aquest, s'ha definit una retribució per dedicació parcial del 80% de prop de 39.000 euros bruts que, per a la CUP, han semblat excessius. De fet, i segons ha defensat Anna Alsina, aquest partit considera que el sou de qualsevol càrrec públic no hauria de superar 2,5 vegades el sou mínim interprofessional i, per tant, aquesta dedicació parcial no podria superar els 18.160 euros: "Defensem equiparar els sous a la majoria de persones que representem i evitar la professionalització de la política". 

A això, Font ha defensat la "responsabilitat" que té la figura del president del Consell Comarcal, tot considerant que "gestionar allò públic suposa un plus de responsabilitat i d'estar-hi a sobre". Per altra banda, Font també ha indicat que té plenes capacitats per dirigir l'ens comarcal, alhora que també fa d'alcalde de Gironella. 

El Consell Comarcal ha finalitzat amb l'aprovació de la moció per donar suport i coordinar l'arribada de refugiats al Berguedà. 
 

El president del Consell Comarcal, David Font Foto: Laia Mascarella