El Berguedà ja és la comarca amb més boletaires perduts aquest 2015

Aquest any s'han fet 23 salvaments abans que comencin els mesos forts de la temporada

Jordi Torras/ACN
16 de setembre del 2015
Actualitzat a les 11:05h
Un micòleg mostrant un bolet.
Un micòleg mostrant un bolet. | ACN.

Els Bombers de la Generalitat han presentat, aquest dimarts, una campanya que recorda els consells bàsics de seguretat per als boletaires i així evitar arribar a la xifra de 86 recerques que es van fer l'any 2014. Tal com ha explicat Francesc Boya, cap dels Bombers de la Regió d'Emergències Centre, la moda d'anar a buscar bolets fa que molta gent "entri al bosc sense anar preparada". Per aquest motiu, el cos de seguretat ha recordat una sèrie de consells com mirar la previsió meteorològica, informar-se de la zona, portar roba visible i, en cas de perdre's al bosc, fer ús d'aplicacions mòbils que permeten la localització. En el que portem d'any, ja s'han fet 23 salvaments de boletaires als boscos catalans.

Boya creu que la quantitat de recerques de boletaires que s'han fet fins el passat cap de setmana "és elevat" tenint en compte que la temporada de bolets encara no ha entrat als mesos de més activitat. "Tenim la sensació que hem de donar consells per evitar que la gent es perdi als boscos", ha manifestat, i és per això que s'ha presentat la campanya que recorda alguns dels aspectes que els boletaires han de tenir en compte abans de l'activitat i mentre estan a dins el bosc. 

Les 23 recerques per comarques

La comarca on s'han fet més recerques de boletaires en el que portem d'any és el Berguedà amb sis salvaments, seguit del Ripollès amb cinc. A l'Alt Urgell s'hi han fet tres rescats, mentre que a les comarques del Pallars Sobirà i el Solsonès dos, i s'ha hagut d'actuar una vegada a les comarques de l'Alta Ribagorça, el Baix Camp, la Cerdanya, la Garrotxa i al Vallès Occidental. 

L'any passat, en tot el mes de setembre, hi van haver 30 rescats a tot Catalunya. El mes d'octubre hi va haver un repunt, amb 37 actuacions i es va arribar a final d'any amb un total de 86 salvaments. Les comarques que van tenir un nombre més elevat de recerques van ser l'Alt Urgell amb quinze i el Berguedà amb tretze, seguides del Pallars Jussà i el Ripolles, on es van fer cinc actuacions. 

Consells per evitar perdre's

Pere Serral, membre del GRAF dels Bombers ha desgranat una sèrie de consells com mirar la previsió meteorològica, adequar l'equipament com la roba i el calçat, adaptar l'activitat a la condició física, agafar punts de referència com antenes, masies o turons mentre es camina pel bosc, intentar fer l'activitat sempre acompanyat i evitar que es faci fosc. Serral també ha explicat que és important buscar informació de la zona perquè "molts pugen al cotxe de l'amic i no saben on van". Per altra banda també recomana portar roba visible com l'armilla reflectant del cotxe perquè "és molt útil en cas que s'hagi de fer una recerca".

Un altre dels consells que ha donat Serral és portar una aplicació al mòbil que permeti fer una localització com 'Alpify' o 'My112', que envien directament les dades de la situació, o el 'WhatsApp'. Gràcies a aquestes aplicacions, segons ha explicat Boya, "una persona perduda pot mostrar la seva localització en un sol clic i evita que el servei s'allargui innecessàriament". Un altre dels avantatges d'aquestes aplicacions és que, des de la mateixa central dels Bombers, poden guiar a la persona fins al camí més proper en cas que sigui possible, "poder orientar a distància permet reduir el nombre de serveis", ha afegit Boya.

Eduard Freixedes, director dels Serveis Territorials d'Interior de la Catalunya Central, creu que "no tothom segueix els consells" i això fa que "cada any es generin situacions on han d'actuar els Bombers". Freixedes també ha manifestat que anar a buscar bolets "no és una pràctica perillosa" però que "necessita una preparació". Sobre les 23 persones que s'han hagut de localitzar en el que portem de 2015, el director territorial pensa que "si haguessin tingut en compte els consells, el número seria inferior". 
 

Presentació de la campanya per evitar rescats. Foto: ACN.