La construcció destaca com el motor de la recuperació econòmica del Berguedà

Els afiliats a la Seguretat Social del sector serveis cauen un 6,4% , mentre que els de la construcció pugen

Aida Morales
29 de setembre del 2015
Actualitzat el 30 de setembre a les 12:42h
Un treballador de la construcció.
Un treballador de la construcció. | Adrià Costa

La Cambra de Comerç de Barcelona ha presentat la Memòria Econòmica de Catalunya 2014, patrocinada per Banco Santander. Segons estimacions pròpies, el PIB a la demarcació Barcelona ha crescut un 1,2% el 2014, fet que contrasta amb el descens del 0,9% registrat l’any anterior, gràcies a la bona evolució de les exportacions i a la recuperació de la demanda interna.

Segons aquest informe, el Berguedà segueix una tendència positiva, sobretot, en el sector de la indústria, que és el que guanya més afiliats a la Seguretat Social. De mitjana, els afiliats pugen a totes les comarques entre un 2 i un 4% però, en el cas d'aquesta comarca, destaca el seu creixement en el sector de la construcció. Concretament, un 6,2% respecte de l'any anterior. 

Per contra, però, el nombre d'afiliats del sector serveis baixa un 6,4%. De fet, el Berguedà és l'única comarca de la demarcació amb aquest fenomen ja que, en el cas de la resta, l'increment de l'ocupació dins l'àmbit dels serveis és una de les claus de la recuperació. 

Pel que fa als comptes de cotització i a la creació de noves empreses, el Berguedà s'emporta el percentatge més baix de tota la demarcació, amb només un 1%. No obstant això, es tracta d'una dada positiva que, al seu torn, també va lligada al creixement de la indústria i, en especial de la construcció. Segons l'informe, les empreses se serveis cauen un 0,5%, mentre que les industrials pugen un 7,7%, el creixement més gran d'entre totes les comarques. El nombre d'empreses el 2014 se situava, per tant, en 1.293.

Baixa l'atur

El nombre d’aturats registrats ha disminuït de forma generalitzada a totes les comarques el 2014, però els descensos més accentuats s’han produït al Berguedà (-14,4%) i a Osona (-11%). Així, el Berguedà és la primera comarca de la demarcació que registra el major descens, situant la xifra en 2.788 persones a final de 2014. Les taxes d’atur registral van des del 20% a l’Anoia fins al 15% al Barcelonès. 

L’evolució de la població durant el 2014 ha estat desigual per comarques. Les caigudes més elevades s’han donat a la zona mitjana i alta del Llobregat (Berguedà i Bages), amb caigudes de l’1,3% i el 0,7% respectivament, mentre que la població ha crescut a les dues comarques vallesanes i al Maresme. El Berguedà, a més, també és l'única comarca on la població nascuda a Catalunya també baixa, concretament, un 1,1%.

Empreses i exportació

Tot i la bona marxa econòmica d’aquest any, el nombre d’empreses amb assalariats s’ha reduït un 1,6%, fins a les 188.925. Això són 3.000 assalariats menys que l’any anterior. Tot i així, la demarcació concentra el 73,5% del teixit empresarial de Catalunya. Per contra, el nombre d’empreses concursades ha experimentat una important disminució respecte al registre del 2013 (del -29,6% en termes relatius), resultat de la millora del context econòmic.

Les exportacions de béns el 2014 han tingut un comportament positiu i superior al del conjunt de Catalunya. Concretament, les exportacions de béns a la demarcació han augmentat un 2,7% respecte a l’any anterior. Els productes químics són els de major importància —representen el 26% del total—, i han registrat un augment del 5,8%. La indústria automobilística, i el tèxtil i la confecció són els altres dos sectors de major importància, amb un pes del 15% i el 9% del total, i creixements interanuals del 12% i 6%, respectivament. Al seu torn, les importacions han registrat un augment del 8,2%, fet que constata la intensa recuperació de la demanda interna.

La demarcació de Barcelona compta ja amb gairebé 42.000 empreses exportadores, el que representa un 44% més de les que hi havia fa deu anys. Una de cada tres empreses exporta regularment, és a dir ho ha fet durant quatre anys consecutius. Cal destacar que el nombre d’empreses exportadores regulars ha augmentat un 8,8% el 2014, fins a les 13.866 empreses.
 

Memòria Econòmica de Catalunya 2014