Més de 8.000 berguedans reclamen la independència a la Via Catalana

Membres de l'ANC de Berga i el Berguedà recorden Lluís Ballús a la Meridiana | Els trams destinats a la comarca han estat alguns dels més animats, amb concerts, sardanes i concentració del pubillatge català

Aida Morales
11 de setembre del 2015
Actualitzat el 12 de setembre a les 21:13h
Trams berguedans a la Via Lliure.
Trams berguedans a la Via Lliure. | Aida Morales.

Més de 8.000 persones, segons l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), s'han desplaçat aquest divendres a l'avinguda Meridiana de Barcelona per omplir els trams destinats a la comarca de la Via Catalana. Una diada festiva i sense incidents, que ha arribat al seu punt àlgid a les 17.14, quan un punter gegant ha travessat l'avinguda i ha arriba fins el Parlament de Catalunya. 

Del Berguedà, han baixat 38 autobusos, que s'han omplert amb més de 2.000 persones. No obstant això, el gruix de participants es calcula que ha vingut amb vehicle particular, destacant, l'ANC, un "increment significatiu" de participació, respecte de l'any passat. Tal com ha remarcat en declaracions a NacióBerguedà el portaveu de l'Assemblea de Berga, Gerard Palleco, la valoració és "extremadament positiva", ja que la comarca ha "donat una resposta", i també ho ha fet Catalunya. 

 
En els quatre trams del Berguedà a la Via i que representaven l'eix temàtic de la Solidaritat, del 35 al 38, també s'ha realitzat la trobada del pubillatge català, altament combatiu amb els seus discursos. "Volem donar suport a la independència" han afirmat des de l'escenari. Per aquest motiu, han dit, han participar a la Via Lliure que és "la festa major de la llibertat". 

En aquest moment, i mentre milers de persones s'aplegaven sota un sol de justícia, la pubilla de Catalunya, Marina Casal, ha començat una sèrie de càntics a favor de la independència, amenitzant la trobada i declarant: "Tenim el poder a les nostres mans; tenim tot el món a la Meridiana". 
 
Record a Lluís Ballús
 
Com no podia ser d'altra manera, una de les persones que més s'han recordat aquest 11 de setembre ha estat el militant independentista i metge de Berga, Lluís Ballús, que va morir el passat mes de febrer sense satisfer un dels seus principals desitjos; veure la independència del seu país. 

 
Ballús ha estat recordat durant el concert de Brams, quan Francesc Ribera 'Titot' li ha dedicat la mítica cançó 'L'últim tirabol', tot i que també ha estat molt present per a desenes de companys de l'Assemblea Nacional Catalana. Molts d'ells, sobretot de Berga però també alguns del Berguedà, han lluït una imatge de Ballús, a qui han commemorat en silenci i molt respecte. 
 
Toc berguedà
 
Una de les anècdotes més berguedanes que s'ha viscut a la Via Catalana ha estat el simbòlic Salt de Plens que el grup d'animació infantil Koloraines ha impulsat amb globus, durant la seva actuació. Aquest fet, que no ha deixat de ser curiós al mig de Barcelona, ha ajudat a amenitzar les hores prèvies al pas del punter, i ha arrencat diversos somriures. 
 
Els Castellers de Berga també han tingut el seu protagonisme a quarts de sis. Llavors han alçat un pilar, conjuntament amb 52 colles més, i també han completat l'actuació minuts més tard, amb dos castells que s'han descarregat amb èxit. 
 
La Via Lliure, que ha arribat al seu punt àlgid a les 17.00 hores, s'ha anat desinflant cap a les 19.00 quan, com formiguetes, els autocars s'han tornar a omplir, i milers de persones han tornat a agafar el cotxe per tornar a casa. Un dia esgotador, però també il·lusionador. La frase més escoltada, però, denotava pressa: "Esperem que aquesta sigui l'última. 
 

GALERIA DE FOTOS dels trams berguedans de la Via Lliure
 

Actuació del grup Koloraines a la Via Catalana. Foto: Aida Morales.

 

Berguedans a la Via Catalana Foto: Aida Morales.