Unes 200 persones ressegueixen el centre de Berga a la Marxa de Torxes

L'esquerra independentista afirma que la candidatura de la CUP serà "l'única garantia" per a la ruptura democràtica

Aida Morales
10 de setembre del 2015
Actualitzat el 11 de setembre a les 9:03h
Marxa de Torxes.
Marxa de Torxes. | Aida Morales.

Dos nens amb les seves torxes Foto: Aida Morales


Més de 200 persones han desfilat aquest dijous al vespre des de la plaça de Sant Pere de Berga, fins a la dels Països Catalans, en la IX Marxa de Torxes per la Independència que des del 2007 organitza l'Esquerra Independentista de la comarca. Una marxa amb regust de campanya electoral, ja que justament aquesta mitjanit començarà aquesta cursa de fons fins el dia 27 de setembre, en què la Candidatura d'Unitat Popular (CUP)-Crida Constituent pot tenir un paper decisiu.

La marxa, que ha durat prop d'una hora, ha comptat amb diverses actuacions de la colla bastonera Cop de Garrot, així com una actuació final castellera, en què s'ha deixat anar una estelada. Durant el trajecte, famílies, grans i petits, i unes 80 torxes enceses, recordant els 301 anys "d'opressió nacional" del poble català.

 
Així ho ha manifestat Aleix Serra al parlament final, en què ha recordat com ha canviat la situació des que, el 2007, es va realitzar la primera marxa de torxes a Berga: "Aleshores els diaris parlaven del Tripartit, del govern Zapatero, del nou Estatut català que era vigent des de feia poc més d'un any o de les excel·lències del creixement econòmic". 

Des de llavors, ha dit, les coses han canviat molt, i també políticament, ja que la CUP a Berga ha assolit l'alcaldia, amb una fita històrica de retruc; la primera alcaldessa que hi ha a la ciutat. No obstant això, el portaveu de l'Esquerra Independentista ha indicat que "això no és el final de res", i ha instat a continuar treballant per la transformació social "des del carrer, a la feina, a l'institut i al casal d'avis". 

El proper pas, però, és clar. Aquest divendres comença un nou repte i, en aquest sentit, s'ha volgut aprofitar la Marxa de Torxes per afirmar que la CUP serà "l'única garantia per anar de dret cap a la ruptura democràtica per la independència". Això, sense deixar de banda la defensa de les classes populars, ha dit, i sense permetre discursos de "maquillatge i propaganda" de certs partits de "l'esquerra autonomista". 

L'acte ha acabat solemnement amb la Muixaranga i el Cant dels Segadors, així com una crida a la participació a la Via Lliure de la Meridiana, i a les eleccions del 27 de setembre.
 

Una participant a la Marxa de Torxes Foto: Aida Morales

 

Participants a la Marxa de Torxes Foto: Aida Morales

 

Estelada gegant a la plaça dels PPCC Foto: Aida Morales

 

Els bastoners Cop de Garrot a la Marxa de Torxes Foto: Aida Morales

Arxivat a