S'aconsegueix el compromís del Bisbat per evitar l'esfondrament de Gresolet

L'Ajuntament de Saldes també ha començat converses amb la Diputació de Barcelona

Aida Morales
09 de setembre del 2015
Actualitzat a les 15:48h

Gresolet Foto: Consorci de Turisme de l'Alt Berguedà


Després de diverses negociacions, l'Ajuntament de Saldes ha aconseguit el compromís del Bisbat de Solsona per desencallar la restauració del Santuari de Gresolet, que té perill d'esfondrament, després que en els darrers anys s'hagin accentuat grans esquerdes. Aquesta és una de les notícies que es va anunciar aquest dimarts, coincidint amb l'Aplec de la Mare de Déu de Gresolet, en què es van explicar les notícies més recents, entorn de la recuperació final d'aquest element arquitectònic del segle XII. 

En aquest sentit, segons ha explicat a NacióBerguedà el regidor de Patrimoni de l'Ajuntament de Saldes, Ignasi Torra, s'han mantingut diverses reunions amb el Bisbat i, finalment, també el seu compromís perquè busqui maneres de subvencionar l'obra i aporti, per a la restauració del Santuari, la mateixa quantitat que aconsegueixi recopilar la Parròquia. Per exemple, han destacat, si la Parròquia aconsegueix 2.000 euros, el Bisbat n'haurà d'aportar 2.000 més. 

Per altra banda, també s'ha enviat un equip d'arquitectes especialitzats en restauració d'edificis històrics que, conjuntament amb el paleta del poble, han fet fotografies de l'edifici i han fet una breu valoració. Concretament, la primera actuació hauria de ser a la coberta i a les bigues, intentant evitar que les esquerdes es facin més grans. En aquest sentit, ha anunciat que hi ha una noia que ha acabat la carrera d'arquitectura tècnica i que estaria disposada a fer el seu projecte final sobre Gresolet. 

Ara per ara, però, la restauració de Gresolet tot just comença a caminar. El primer pas, ha indicat, ja s'ha donat, amb el compromís del Bisbat de Solsona. A més, l'Ajunament de Saldes també s'ha posat en contacte amb el cap de la Direcció de Territori Nord de l'Oficina Tècnica de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, Jordi Solé, a qui han traslladat l'estat de la qüestió: “Estem esperant la resposta de l'oficina per poder explicar la situació i demanar ajudes”. 

Finalment, però, no ha descartat posar en marxa una associació, un patronat o algun tipus d'institució similar, que permetés recaptar fons per a la restauració, i on es poguessin realitzar donatius per a l'obra. 

Perill d'esfondrament

L'alarma sobre el perill d'esfondrament del Santuari de Gresolet va saltar durant l'aplec del passat mes de setembre del 2014. En aquest cas, un visitant que també era arquitecte va observar les notòries esquerdes que hi havia, així com els danys estructurals i la inclinació de l'edifici, i va recomanar que ningú hi entrés, ja que considerava que hi havia un elevat perill. 

De fet el Santuari de Gresolet està ubicat en una zona d'alt moviment sísmic, un fet que ha causat grans esquerdes a les parets. Segons l'encarregada de l'hostatgeria, a més, cada vegada que hi ha algun gran terratrèmol al món, l'edifici de Gresolet en nota les conseqüències, així com es va veure amb desastre d'Haití del 2010. A  més, tal com va explicar, fa un parell d'anys van caure dues bigues. 

Davant d'aquesta situació, l'hostatgera va iniciar una campanya d'ajuda, per demanar suport a l'Ajuntament de Saldes, al Bisbat de Solsona i, fins i tot, a la Diputació de Barcelona. Després de les eleccions municipals del mes de maig, el nou equip de govern va entendre Gresolet com una prioritat, i hi va començar a treballar.